Psiha

Psiha

Drugo lice Jadrana: Na jesenski odmor u ploveći hotel

Kupali smo se u najčišćim uvalama, daleko od vreve, a svaki dan završavali u novom gradu.

Jadranska obala je najljepša upravo s palube broda, u što su se mnogi stranci uvjerili. I to, i prije nas domaćih. Moje krstarenje Jadranom počelo je ukrcajem u Splitu, trajalo je četiri dana i završilo u Dubrovniku. Riječ je o skraćenoj turi, idealnoj za one s manjkom vremena, a koji ipak žele pobjeći od stvarnosti i „na brzinu“ se odmoriti. Plovila sam na brodu Bella koji na svojih gotovo 50 metara duljine u svakom segmentu opravdava svoje ime.

Zašto svi putuju na Bali? Golema ljuljačka u šumi je hit, a masaže su melem za leđa

Doručak s pogledom na pučinu

Ovaj brod s pet zvjezdica ove je sezone krenuo na plovidbu i nudi 20 klimatiziranih prostranih kabina, bazen i jacuzzi, sunčalište i dovoljno intimnog prostora na svakom svom dijelu. Meni osobno najdivnije je to što je pozadina u salonu transparentna pa dok doručkujete možete guštati u neometanom pogledu na pučinu.

Najbolje kabine imaju program Alexa koja postaje vaša virtualna sugovornica i dajete joj zaduženja – da otvori prozore, upali svjetla ili televizor. Naravno, bolja od Alexe svakako je posada – nasmiješena, nenametljiva i na raspolaganju u svakom trenutku, kao i odlična gastropriča s ručkom u četiri slijeda koji je počeo tradicionalnim soparnikom na početku putovanja.

Brod je praktički odredište samo po sebi – kupali smo se u najčišćim uvalama daleko od vreve, a svako poslijepodne i večer proveli bismo u drugoj luci. Na svakoj destinaciji na raspolaganju je i organizirani razgled grada. Na Hvaru smo se pretvorili u noćne ptice i dobro „zaružili“, a već sutra bili smo na Korčuli, gdje sam jela sladoled sa smokvama koji se ne zaboravlja i prošetala se drevnim ulicama Marka Pola, spojenima u riblju kost s brojnim gotičkim i renesansnim zgradama.

Plovidba cijeli listopad

Kraj putovanja začinila je šetnja ulicama Dubrovnika – pravog bisera Jadrana, u koji su se zaljubili i svi putnici. Let za Zagreb doslovno je proletio, a meni se činilo kao da je moja kruzerska avantura trajala barem tjedan dana. Želite li i sami još jednom u ovoj sezoni na najljepše nam „moru“ i saznati zašto stranci obožavaju krstarenja Jadranom, Bella i slični brodovi plovit će cijeli listopad.

Samo Atlas, recimo, ima ih u floti četrnaest, a cijene su mnogo povoljnije u odnosu na one tijekom ljetne špice. Ako, pak, ne možete zatvoriti ovu sezonu sa stilom, nekim krstarenjem poput ovoga, počnite takvu avanturu planirati za sljedeće ljeto. Vjerujte, zaljubit ćete se u Jadran na jedan sasvim novi način!     

Oni kojima Jadran nije prva opcija, birat će Grčku i još neke iznenađujuće destinacije

Nikolina Frklić/magazin Putovanja

Foto: Privatni album

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo