Psiha

Psiha

Kako pobijediti najdepresivniji dan u godini?

Blagdanska euforija je prošla, u novogodišnje odluke više nismo tako sigurni i polako se vraćamo u realnost koja je često – depresivna. Kako doskočiti siječanjskoj depresiji?

Ako se danas osjećate posebno letargično i depresivno, a ne znate zašto je tomu tako – postoji znanstveno objašnjenje. Naime, treći ponedjeljak u siječnju poznat je kao najdepresivniji dan u godini. 2005. američki je psiholog psiholog dr. Cliff Arnall u znanstvenu formulu uključio razdoblje do sljedećega Božića, minus na računu koji je posljedica blagdanskoga trošenja te vjerojatnost odustajanja od novogodišnjih odluka i tako došao do trećega ponedjeljka u siječnju kao „dana D“.

Međutim, svakako je dobra vijest da se siječanjskoj depresiji vrlo lako može doskočitiRaspoloženje će popraviti kvalitetan doručak, vitamin D i kockica čokolade, kažu nutricionistice dr. sc. Darija Vranešić Bender i dr. sc. Irena Colić.

Pametni izbori za ukusan i zdrav doručak!

Nije važno samo doručkovati – važno je i što doručkovati!

Priprema i uživanje u kvalitetnom jutarnjem obroku neće vam oduzeti više od 10 minuta, a osim što će osigurati energiju potrebnu za početak dana, kvalitetan doručak pomoći će i da se s izazovima nosite koncentrirano i produktivno.

Izbalansirani zajutrak treba uključivati namirnice iz sljedećih skupina: mlijeko ili mliječne proizvode koji su važan izvor bjelančevina i kalcija, integralna peciva ili žitne pahuljice kao izvor složenih ugljikohidrata. Kvalitetan izvor masnoća koje su važne za rast i razvoj možete pronaći u margarinskome namazu, a voće ili voćni sok konzumirajte kao izvor prehrambenih vlakana, vitamina i minerala – savjetuje dr. sc. Vranešić Bender.

Vitamin D za zdrave zube, kosti, ali i mozak!

Brojna istraživanja pokazala su kako manjak dnevne svjetlosti tijekom zimskih mjeseci izravno negativno utječe na raspoloženje i motivaciju. Iskoristite zato svaki trenutak da izađete na sunce, jer ono, osim što nam popravlja raspoloženje, pomaže sintezi vitamina D u organizmu.

Studije ukazuju kazuju na mogućnost da nedostatak vitamina D bude rizični čimbenik za razvoj depresije u kasnijem životu – ističe dr. sc. Irena Colić.

Vitamin D možete unijeti i putem hrane, a najbolje namirnice za to svakako su: masna riba poput srdele, skuše, lososa i tune, ali i gljive, jetrice, bijela riba.

I za kraj – čokolada!

Čokolada popravlja raspoloženje djelujući na metabolizam neurotransmitera serotonina, odgovornog za raspoloženje, a najbolji je izbor ona tamna sa što većim postotkom kakaa.

Ako vam treba dodatni razlog za uživanjem u (kockici) čokolade, pozovite se na studije koje pokazuju da ljubitelji čokolade imaju vedriji stav prema životu i rjeđe pate od depresije.

Pripremite energetski bogat doručak!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo