Katarina Baban: Već tri godine prakticiram intervalni post i vidim velike promjene na sebi - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Katarina Baban: Već tri godine prakticiram intervalni post i vidim velike promjene na sebi

Glumica i modna dizajnerica Katarina Baban velika je radoholičarka, a svoje misli i želje redovno zapisuje u dnevnik.

1. Intervalni post

Već tri godine prakticiram intervalni post i vidim velike promjene na sebi. Od boljeg zdravlja do boljeg raspoloženja, više energije te manjeg osjećaja gladi. Najčešće prakticiram 14-10 post gdje unutar 14 sati u danu ne jedem, a unutar 10 jedem. Nikad nisam bila tip od doručka, tako da mi ga nije problem preskočiti. U zadnje tri godine tijelo mi je otpornije nego ikad što je velika promjena u odnosu na to da sam cijeli život bila boležljiva i slabog imuniteta.

2. Trening- joga/rolanje/EMS

Nisam ljubitelj treninga, ali sam svjesna da ih jednostavno moram raditi! Zato biram vrstu treninga koja mi je zabavna i ugodna poput rolanja ili joge. Odnedavno sam otkrila EMS treninge koji su me oduševili ponajviše time što ne traju dulje od 20 minuta! Tako ne mogu sama sebi slagati da nemam vremena za trening. Moram priznati – otkad sam počela redovito ići na njih, čak sam i zavoljela treniranje te mu se veselim!

3. Meditacija

Najbolji način da se pročiste misli i navede samu sebe da živiš u trenutku. Meditacije na početku dana daju mi potreban mir i smirenost za dugi radni dan. Kao početnik sam strahovala da neću moći mirno sjediti na mjestu 15-ak minuta, a da mi misli ne lutaju okolo. Mislila sam da nešto radim krivo, da meditacija sigurno mora drukčije izgledati. Nema točne ili netočne meditacije, nema tu nikakvih grešaka. Ima more divnih meditacija na YouTubeu i raznim aplikacijama. Isprobavajte i pronađite one koje vam odgovaraju.

4. Dobar dugi san

Obožavam spavati i s ponosom mogu reći da nikad nisam imala problema sa spavanjem. S dugim, kvalitetnim snom tijelo i um najbolje se regeneriraju, stoga smatram da je san jedini koji me drži zdravom kad krene iznimno stresan tempo. Svaku noć spavam minimalno 8 sati, a vikendom i do 10 sati.

5. Boravak u prirodi

Najdraže mi je biti na moru pa se trudim tijekom godine otići što više puta. More kod mene ima magičnu moć smirivanja pa, čim ga ugledam, osjećam se deset puta bolje! Kad nisam na moru, onda sam na Jarunu, ali ne na onom dijelu s kafićima i ljudima, već u onim zabačenim, šumovitim dijelovima gdje je tiho i mirno.

6. Vođenje dnevnika

Od malih nogu stekla sam naviku pisanja dnevnika. Volim zapisivati svoje ideje, težnje, ciljeve, fokusirati se na dobro u svom životu te osvijestiti ako me nešto muči. Lijepo je s vremena na vrijeme napraviti retrospekciju pa pogledati u čemu si napredovao te kakve probleme si nadišao i riješio uspješno.

7. Dobra prehrana

Ljubitelj sam mediteranske hrane pa bih svoju prehranu najbolje tako opisala. Jedem jako malo mesa, s godinama sve manje. Izbjegavam šećer (jako velika borba za nekoga tko obožava slatko) pa sam u zadnjih nekoliko godina počela raditi zdrave slastice.

8. Zahvalnost

U kupaonici imamo naljepnicu “Zahvalan sam na ovih 5 stvari” koja me potiče da se svakog dana prisjetim što sve imam i na čemu mogu biti zahvalna. Ljepše je krenuti u dan s osjećajem zahvalnosti i sreće.

9. Zdravi odnosi

Okružujem se pozitivnim ljudima te njegujem odnose s ljudima do kojih mi je stalo. S godinama naučiš odbaciti negativne ljude i maknuti se iz toksične okoline. Najveće razlike u svom životu uočila sam kad sam samoj sebi priznala utjecaj takvih ljudi na sebe i svjesno se odlučila maknuti. Uz pozitivne ljude koji njeguju slične vrijednosti kao ti, moguće je živjeti ljepše, ispunjenije te zajedno rasti.

10. Obožavam svoj posao

Veliki sam radoholičar, što objašnjava činjenicu da se bavim s dva potpuno različita posla. Ne bih se bavila da ih ne volim i da ne guštam u njima. U poslu provedemo minimalno trećinu našeg dana, stoga oduvijek smatram da je jako bitno voljeti to što radiš! Tako na posao ne gledaš kao na obvezu, nego kao na mjesto inspiracije, kreative i zadovoljstva.

Želite biti puni energije i odlične volje? Kopirajte zdrave navike Eni Jurišić

Foto: Josip Regović, Marko Prpić/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo