Psiha

Psiha

O, da! Možete biti alergični na tjelovježbu!

Shutterstock

Čini se da je izlika “alergična sam na tjelovježbu” nije samo neki glupi razlog da si natočimo još jednu čašu vina i gledamo omiljenu seriju uz brdo grickalica.

Za neke, ovakva je alergija stvarno veliki problem i zapravo poprilično ozbiljna. Čak i minimalni tjelesni napor kod tih ljudi očituje se oteklinama, osipom, jakim crvenilom u licu i vrtoglavicom. No prije nego sljedeći put kad vas najbolja prijateljica pozove u teretanu kažete: “Ne mogu, alergična sam!”, zapamtite da su ovakve reakcije na vježbanje vrlo, vrlo rijetke.

Je li vaše dijete aktivno 4 sata dnevno? Evo zašto bi trebalo biti

Prvi put se ovaj sindrom u medicini opisao 1979. godine, a pojavi se kod 50 od 100,000 ljudi. Ako primjetite jake reakcije svaki put kad vježbate, evo što trebate znati:

Zapravo se ne zna “zašto”

Vrlo je teško istraživati ovu reakciju u kontroliranim uvjetima. Znanstvenici koji se bave proučavanjem ovog tipa alergije već godinama rade na modelu koji bi bio idealan za istraživanje.

Mnogo faktora utječe na alergijsku reakciju na tjelovježbu

Najčešće se reakcije pojavljuju kad se kombinira hrana i tjelovježba. To se događa kod 30 do 50 posto ljudi. Alergija će se pojaviti ako pojedete određenu namirnicu koja kod vas uzorkuje reakciju u kombinaciji s fizičkom aktivnošću. Najčešće su to žitarice i plodovi mora.

Za neke, problem može biti i aspirin. Istraživanja su pokazala da ako osoba pojede neku od “kritičnih” namirnica i uzme aspirin, simptomi su još jači.

Video: Kratki set vježbi za savršenu stražnjicu

N. C. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo