Psiha

Psiha

Ostali ste bez praška za rublje koji vam hitno treba? Ove stvari iz kuhinje dobra su zamjena

Što možete koristiti umjesto praška za rublje, a da ono na kraju bude dobro oprano?

Svi smo to prošli – ispred nas je hrpa rublja za pranje, ali u kući nemamo praška? Možete odustati dok ne kupite novi ili pogledati u kuhinju što možete koristiti umjesto njega.  Nekoliko je stvari koje ga mogu zamijeniti i rezultati će biti odlični.

Najbolje zamjene za prašak za rublje 

Kada vam hitno treba zamjena, posjetite kuhinju i iskoristite ono što u kući imate. 

Ocat i soda bikarbona

Za ovu ste kombinaciju vjerojatno čuli, alo možda niste znali da će vam pomoći oprati i tvrdokorne mrlje. Isto tako će ukloniti neugodne mirise s odjeće. Dodajte oko 100 g sode bikarbone u pretinac za prašak, a kada dođe vrijeme za ispiranje rublja, dodajte oko 100 ml octa koji će omekšati odjeću. 

Soda bikarbona i limunov sok 

Ako nemate octa, možete koristiti limunov sok. Kombinacija djeluje odlično za šareni veš, ali i bijeli. Dodajte oko 100 g sode bikarbone za ciklus pranja, a kada je vrijeme za ispiranje rublja, dodajte par žlica limunovog soka. Ako se morate riješiti i mrlja, prije pranja na njih direktno nakapajte malo limunova soka. 

Prašak za pranje posuđa je dobra zamjena 

Ako nemate baš nikakvog izbora možete koristiti blagi deterdžent za pranje posuđa i za pranje rublja koje ne zahtijeva posebnu njegu. Morate samo znati da vam je dovoljno jako malo proizvoda. 

Nikada nećete pogoditi koje je najprljavije mjesto u kuhinji – čistite redovito?

Možete koristiti i šampon 

Male količine šampona se mogu koristiti za šareno rublje ako nemate ništa drugo. Koristite nježnu formulu i ne pretjerujte jer pjena koja može nastati, može biti štetna i za vašu mašinu, a možda se i neće moći sve isprati s rublja. 

Limunom izbijelite odjeću: Sok limuna je odličan izbjeljivač, ali će isto tako uništiti neugodne mirise. 

Votka za osjetljivo rublje: Kako je s takvim rubljem potrebno rukovati nježno, votka vam može pomoći da se riješite neugodnih mirisa. Ako rublje nije jako prljavo i samo ga je potrebno mali osvježiti, eto rješenja. Potrebno je pomiješati jednake količine votke i vode u bocu s raspršivačem. Pošpricajte odjeću i pustite da se osuši. Vaš posao je gotov. 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo