Psiha

Psiha

Ovo su 3 grozne navike koje smo stekli u pandemiji i trebamo ih se odmah riješiti

Foto: Shutterstcok

Za bolju 2022. godinu još uvijek nije kasno, važno je samo paziti koje navike njegujemo.

„Znanstvenici su otkrili kako 40 posto naše svakodnevice je određeno upravo navikama“, istaknula je Gretchen Rubin, osnivačica aplikacije Happier, koja pomaže pratiti korisnike i njihove navike.

“Ako njegujete navike koje vam odgovaraju, veće su šanse da ćete biti sretniji, zdraviji i produktivniji. A ako vam navike samo odmažu, teže je biti zadovoljan životom. One oblikuju naš život i zato su od velikog značaja“, dodaje. Neka nova godina bude puno sretnija i uspješnija bez ovih navika koje ste možda stekli u pandemiji.

1. Trošite energiju na stvari koje ne možete promijeniti

“Puno je stvari koje možemo danas učiniti kako bismo bili sigurniji i sretniji, no neke stvari ne možete kontrolirati. Trenutak kada to shvatimo trebamo iskoristiti kako bismo trošili što manje energije na brigu o pandemiji i krenuli naprijed“, ističe Ethan Kross, autor knjige “Chatter: The Voice in Our Head, Why It Matters, and How to Harness It.”.

Kross navodi kako nas negativan unutarnji glas može držati na mjestu i potaknuti osjećaj bespomoćnosti i to može biti veliki problem. „Otežava nam život i svakodnevicu. Nesigurnost i gubitak kontrole su tijekom pandemije povisili stopu anksioznosti i depresije za 30 posto“, dodaje. Na sreću postoje tehnike kako si možete pomoći, poput mentalnog putovanja ili distanciranja.

Kako živjeti život koji želimo? Većina ljudi sklona je zoni komfora, a trebali bi izaći iz nje – evo i zašto

“Umjesto fokusiranja na trenutak, razmislite kako biste se mogli osjećati nekad u bliskoj budućnosti. Na primjer, moja djeca će idući tjedan primiti drugu dozu cjepiva i bit ću mirniji nego danas jer ću znati da su dodatno zaštićena. Možete i zamisliti da putujete u budućnost i zamisliti kako će vam život tada ljepše izgledati“, savjetuje.

2. Mjerite uspjeh prema starim standardima

Još jedna navika koju smo usvojili u pandemije je „držanje“ za neke stvari koje vas samo mogu unazaditi. „Izjave poput one da više ne možete izdržati jer ništa nema smisla nas samo drže na mjestu“, pojasnila je Kindra Hall, autorica brojnih knjiga o životnim promjenama. Ograničena vjerovanja mogu biti povezana sa starim mjerilima uspjeha. „I sama sam se s tim borila, a kada sam te strahove analizirala, shvatila sam da svoj uspjeh mjerim po tome koliko sam putovala, u kojim sam hotelima odsjedala. Odjednom je to sve nestalo a moj unutarnji glas mi je govorio da mogu biti i uspješna ako nisam stalno na putu“, dodaje. Redefinirajte termin uspjeha i zamijenite sve negativne priče onim pozitivnim koje može donijeti budućnost.

3. Ne planirate povratak u „normalno“

Baš kada smo naučili raditi od kuće, mnogi se zaposlenici moraju vratiti u urede, a to može biti velika promjena u navikama.

Ispričavamo se na lošim vijestima, ali… Ova tri znaka čeka najgora godina, kažu astrolozi

„Puno je naših navika poremećeno tijekom pandemije, a neki su usvojili i pozitivne, poput zdrave prehrane ili vježbanja, ili meditacije ujutro jer za nju imaju vremena.“, dodaje Rubin. Neke navike mogu biti gore, poput ležanja na kauču i gledanja u ekran, a Rubin savjetuje da budete iskreni prema sebi i da se zapitate kako zadržati navike koje su dobre za vas ili kako se vratiti starim navikama koje ste zanemarili.
“Zamislite kako će izgledati vaše novo normalno tako da se prisjetite proteklih godina i odlučite koje navike želite zadržati“, ističe.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo