Psiha

Psiha

Plačete li često ili ne plačete uopće – znate li koliko je plakanja zdravo?

Foto: Shutterstock

Dok prečesto plakanje može biti simptom depresije ili anksioznosti te određenih neuroloških stanja, ponekad su suze važne da osvježe naše tijelo i dušu.

Zanima vas zašto? Kako bismo shvatili dobrobiti plakanja za oči, važno je znati i kako različite vrste suza imaju svoju ulogu u zaštiti zdravlja oka. Ako niste znali, naše oči proizvode tri vrste suza. Kao prvo, tu je bazna sekrecija suza koje se redovno luče kako bi se oči štitile od prljavština i bakterija, a uvijek su prisutne u našim očima.     

Tri vrste suza

Postoji i refleksna sekrecija suza koje se javljaju kao reakcija na, na primjer, dim, čestice u oku i ostale stvari koje oko mogu iritirati. To su one suze koje se javljaju kada režete luk. Treća vrsta suza su emotivne suze koje se javljaju kao reakcija na emocije.

Depresija ili anksioznost? Ovo su ključne razlike, naučite ih prepoznati

“Emotivne suze su jedinstvene jer sadrže proteine i hormone koji se ne nalaze u ostalim vrstama suza”, pojašnjava oftalmologinja Diane Hilal-Campo te dodaje kako ti aditivi mogu imati i određena svojstva protiv boli koja će tijelo, nakon plakanja, pomoći tijelu da se vrati u primarno stanje.

Dr. Hilal-Campo dodaje i kako je plakanje odličan način za rehidraciju oka, a tako se poboljšava i vid, ali i uništavaju bakterije. “Suze čiste i pomažu iz oka ukloniti čestice koje iritiraju, a kojima su oči izložene svakodnevno. Suze se sastoje od 98 posto vode, ali i soli, ulja i 1500 različitih proteina, a imaju i antibakterijska svojstva za borbu protiv infekcija” dodaje. Ukratko, suze su važne za zdravlje našeg oka, a oftalmolog Yuna Rapoport dodaje i kako rad od kuće može dodatno isušiti 
oči pa su suze u ovim trenucima važnije nego ikad.

“Plakanje je ustvari dobro za vaše oči, posebno ako su suhe. Svi zapravo patimo od suhoće oka s obzirom na to da puno manje trepćemo kada gledamo u kompjutor – dodaje.

Plakanje djeluje katarzično

Plakanje je prirodan način otpuštanja emocija, ljutnje, sreće i ostalih osjećaja. Povijesno gledano, istraživanja upućuju kako plakanje djeluje kao katarza koja donosi olakšanje. Teoretičari isto tako smatraju da manjak suza može voditi do razvoja mentalnih bolesti.

“Jeste li ikada čuli izraz da velike djevojke ne plaču? Istina je da svaki čovjek može nešto dobiti ako se dobro isplače”,  pojašnjava stručnjakinja za mentalno zdravlje dr. Kelly Housman.

Dodaje kako nismo stvoreni da bismo skrivali emocije, pravili se da je sve u redu i da sve možemo. Baš kao voda koja se mora preliti preko ruba čaše kada je ima previše, tako i suze u nekom trenutku moraju izaći van. Studije pokazuju kako emocija poput plakanja može biti rezultat jake emocionalne energije koja se otpušta kroz suze. Koji god bio izvor vašeg stresa, plakanje će pomoći.

Ovo je 7 fizičkih simptoma koji potvrđuju da depresija nije samo u vašoj glavi

“Nakon što se isplačete sigurno ćete se osjećati bolje, a imat ćete i jasniju sliku onog što se prethodno dogodilo. Isto tako je to način da se povežete s drugima, ali i postanete više empatični. Svatko se nosi s emocijama na različite načine, a ponekad je malo suza upravo ono što nam treba “, dodaje Housman.

Koliko je plakanja dovoljno?

Iako ne postoje točne brojke koje kazuju koliko često trebamo plakati, Američka asocijacija psihologa navodi kako žene emotivne suze puštaju 30 do 64 puta u godini, a muškarci 5 do 17 puta. To bi značilo da žene plaču nekoliko puta u mjesecu, a muškarci svaki drugi mjesec, pa ako se nalazite u ovoj statistici, smatrajte to normalnom količinom plakanja. Naravno, koliko plačete ovisi o vašoj osobnosti i okolnostima s kojima ste suočeni. Previše suza može biti signal da imate problema s promjenama raspoloženja, poput anksioznosti i depresije. Ako mislite da je ovo vaš slučaj, važno je potražiti pomoć liječnika. A ako plačete u granicama normale, smatrajte to dobrom navikom za zdravlje.

Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo