Psiha

Psiha

Povratak krstarenja: Putovanja plovećim hotelima zbog pandemije 50 posto jeftinija

Mjere zaštite na velikim kruzerima uključuju univerzalno testiranje prije ukrcaja i sredinom putovanjaa te tjedno testiranje posade.

Kažu da ćete se, kad jednom doživite krstarenje, gotovo sigurno htjeti vratiti! Iz osobnog iskustva mogla bih to potvrditi, jer da nije bilo pandemije koronavirusa sada bih već čuvala uspomene na dva, a ne samo na jedno krstarenje na grandioznim kruzerima koje zovu i plovećim hotelima, odnosno gradovima na moru…

Proljetne avanture: tri ideje za putovanja koja ćete još dugo pamtiti

Ako niste bili na krstarenju, sigurno se pitate u čemu je čar. Vjerujem da bi odgovor svakog putnika bio drukčiji, ali jedno je sigurno – buditi se u nekom novom gradu svaki dan neprocjenjivo je iskustvo, baš kao i tetošenje posade te veličanstveni interijeri kruzera koji se mogu mjeriti s najluksuznijim svjetskim hotelima. Da ne spominjemo fantastičnu hranu u baš svako doba dana, vrhunske predstave u brodskom kazalištu i zavidnu količinu zabavnog sadržaja za sve – od nula do 99 godina!

Na sreću, sve ovo ne mora ostati samo na mašti jer kruzeri se polako vraćaju. Spremni su nositi se sa svim izazovima pandemije i problemima zbog kojih godinu dana nisu plovili. Pa, ako ste odlučili proslaviti početak kraja pandemije, čini se da nikada nije bilo bolje vrijeme za planiranje krstarenja. Ako ni zbog čega drugog, tada zbog povoljnih cijena koje su brodari ponudili za postpandemijska putovanja.

Brodari su krenuli s turama po Mediteranu (MSC i Costa), ponude su s dobrim akcijama pa po cijeni putovanja za jednu osobu putuju dvije, odnosno nudi se 50% popusta na redovne cijene. Brodari su prilagodili uvjete pa 15 dana pred putovanje nude besplatnu promjenu rezervaciju na kasniji polazak. Također su u svoju ponudu uveli mogućnost testiranja prije iskrcaja kako bi putnici imali nalaz ako im je potreban za povratak u njihovu zemlju. Na brodu je obavezno nošenje zaštitnih maski (maske osigurava brodar), a iskrcaj s broda dopušten je samo u sklopu organiziranih izleta (dostupni su paketi). Upita ima, većinom su to obitelji s djecom jer je poznato da na krstarenjima djeca do 18 godina plaćaju samo lučke pristojbe, a u cijeni se nude razne animacije, kazališta i kina, ističu iz agencije Palma travel.

Tako ćete, primjerice, za sedmodnevno krstarenje u svibnju na brodu MSC Sinfonia s polaskom iz Venecije trebati izdvojiti oko 7200 kuna za dvije osobe (jedan plaća, a dvoje putuju; druga osoba plaća samo takse). Riječ je o unutarnjoj kabini, a cijena uključuje krstarenje prema programu, smještaj u odabranoj dvokrevetnoj kabini tijekom krstarenja, prošireni puni pansion na brodu (doručak, ručak, užina, večera, ponoćni buffet), svečanu večeru uz kapetanovu zdravicu, cjelodnevnu animaciju, zabavni večernji program u salonima i barovima sa živom glazbom, predstave u kazalištu, ulaz u casino, diskoteku, sportske aktivnosti, korištenje fitness dvorane, bazena, ležaljki, knjižnice…

Dodatni trošak na koji morate biti spremni su napojnice za osoblje broda, izlete, osiguranje i osobnu potrošnju na brodu. Ako ste ipak skloniji manjim i intimnijim krstarenjima, iz agencije Jammark ističu da su krstarenja po Jadranu jako tražena i dobro popunjena, ali i sigurna. 

Riječ je o kapacitetima od 20 do 30 putnika, pa je i mjere zaštite lakše provoditi. U svakom slučaju, godišnji odmor na brodu neponovljivo je iskustvo, a u trenutačnoj situaciji i nikada povoljnije.     

Zeleni odmor – ljetovanje može biti fantastično i bez odlaska na more

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo