Razvod je stresan i za vašeg ljubimca - pomozite mu da ga prebrodi - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Razvod je stresan i za vašeg ljubimca – pomozite mu da ga prebrodi

Shutterstock

Razvoda nikad nije bilo više, a ni parova s kućnim ljubimcima. Kako oni reagiraju na razvod i koje je rješenje najbolje za četveronožnog člana vaše obitelji?

Psi i mačke drugačije će reagirati ukoliko odlučite da se svaki tjedan izmjenjujete s bivšim partnerom u brizi oko ljubimca. Mačke se vežu uz mjesto, a psi uz ljude zbog čega će vrlo vjerojatno pas bolje podnijeti aranžman u kojem se svaki tjedan seli kod drugog vlasnika. Međutim, kad se radi o štenetu, sigurno je da će se ono razviti u stabilnijeg odraslog psa ukoliko živi u jednom domu s istim vlasnikom. Također, za odraslog psa koji je osobito vezan za jednog vlasnika bolja je odluka da živi s tom osobom.

3 razloga zašto ultimativna sreća dolazi od kućnih ljubimaca

Četiri sata samoće

Ukoliko je samo jedan od vlasnika uključen u obuku životinje, svakodnevne šetnje i druge psu drage aktivnosti najbolje bi bilo da životinja stalno živi s njim jer je, vrlo vjerojatno, uz tu osobu više vezana. Uz ovakvu odluku vezan je jedan od većih izazova – hoće li vlasnik koji u potpunosti preuzme brigu o životinji imati dovoljno vremena za ostale obveze koje ga očekuju?

Psi su društvene životinje i neprirodno je da provedu sami više od četiri sata dnevno. Rješenje problema može biti osoba koju ćete unajmiti da vam izvodi ljubimca u šetnju dok ste na poslu, a partner više ne živi s vama. U svakom slučaju, razvod braka predstavlja veliku promjenu u životu kućnog ljubimca. Čak i ako se pronađu izvrsna rješenja za životinju, još uvijek se mogu razviti problemi u ponašanju.

Zašto biste trebali nabaviti kućnog ljubimca

Reakcije na razvod

Baš kao djeca, i ljubimci će reagirati na razvod. Životinja se može početi ponašati drugačije i stvarati vlasniku probleme. Mačke bi svoju frustraciju mogle pokazivati na način da nuždu počnu obavljati naokolo po stanu, umjesto u kutiju s pijeskom. Psi su zabrinuti oko svog čopora i ne žele se razdvajati. To najbolje vidite kada ste u šetnji sa svojim ljubimcem. Pas odmah reagira ako jedan od „njegovih ljudi“ krene u drugom smjeru.

Ljudi bi se radije družili s psima nego s prijateljima!

Svaka životinja ima osobnost

Važno je upamtiti da psi i mačke imaju osobnost i da neće svaka životinja reagirati na isti način. Dužnost vlasnika je da tijekom razvoda posvete pažnju svojim ljubimcima i pronađu najbolje rješenje za njih.

Veće šanse za pronalazak prave ljubavi imaju vlasnici pasa!

7 razloga zašto su mačke dobre za naše zdravlje

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo