Recept liječnice za godišnji odmor: Najveću strast osjećam prema istraživanju podmorja - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Recept liječnice za godišnji odmor: Najveću strast osjećam prema istraživanju podmorja

Nedavno su objavljeni rezultati studije koju je provela Svjetska zdravstvena organizacija u kojoj piše da je oko 745.000 ljudi 2016. godine umrlo zbog bolesti srca i od moždanog udara.

Posljedica je to prekovremenog rada i manjka odmora te se pretpostavlja kako se brojka povećala od početka pandemije. Istraživanje je pokazalo da je rad iznad 55 sati u tjednu povezan s 35 posto većim rizikom od smrti zbog moždanog udara ili bolesti srca.

Liječnici podijelili recept za dobar odmor: Onkolog otkrio koliko mu treba da se riješi stresa i umora

Recept za dobar odmor s nama danas dijeli dr. med., Nevia Delalle, spec. dermatologije i venerologije:

Prvo provjerim kakve izazove nudi podmorje i ima li u blizini dobar ronilački klub

Kad je riječ o odmoru, to može biti svaki trenutak opuštanja bez obzira na to gdje se nalazim, jesam li sama, u društvu dobre knjige ili filma ili sa svojim najmilijima ili prijateljima. Dio ljeta uvijek provedem u Dalmaciji, koja je za mene dom, ljubav, prijatelji. Sve to smatram opuštanjem i odmorom. No pravim odmorom smatram kad nekamo odem, pogotovo daleko. Uživam u dalekim destinacijama, volim istraživati nove kulture, a najveću strast osjećam prema istraživanju podmorja. Opuštaju me mir i tišina, a ronjenje je idealna oaza mira i tišine gdje ritam životu daje samo zvuk disanja i mjehurića, a prizori koje vidim, lom svjetla i boje te predivan podmorski svijet urežu mi se u pamćenje pa te slike potom mogu evocirati tijekom cijele godine. Mogla bih to usporediti s vrstom meditacije.

Kada planiram putovanje, prvo provjerim kakve mi izazove nudi tamošnje podmorje i postoji li neki dobar ronilački klub u blizini. Već na samu pomisao na to počnem se opuštati i uživati.

Posao kojim se bavim prije svega zahtijeva apsolutnu koncentraciju. Osim dugotrajnih razgovora s ciljem rješavanja problema i pronalaženja najbolje solucije za svakog pacijenta, položaj u kojem radim najčešće je neprirodan, kao i kod većine zdravstvenih djelatnika. Zbog toga sam u svakodnevnu rutinu uklopila i trening, koji ne mora trajati duže od 30 – 40 min, ali zato u slobodno vrijeme i na odmoru intenziviram treninge, jer i u tome uživam. Odmor naravno može biti i dobro društvo i ples uz dobru glazbu. Na žalost, glazba rijetko bude po mom ukusu pa plešem sve rjeđe, ali slobodno vrijeme volim provesti i na koncertima, a jednome se veselim i ovog ljeta pa ću otići na nastup Coldplaya u Berlinu u sklopu njihove svjetske turneje. Sve to čini me sretnom i vraćam se punih baterija, spremna za sve izazove koje nam život priprema, a znamo da iznenađenja uvijek postoje.

Liječnici na odmoru: Potrebno mi je barem 5 do 10 dana kako bih se odmaknuo i pronašao u samom sebi mir

Foto: Shutterstock, Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo