Psiha

Psiha

Što je zimski odmor bez dobre knjige? Ovih šest nećete ispuštati iz ruku

Već smo naučili da novogodišnje odluke nisu u modi, ali čitanje uvijek jest – čitajte za zdravlje, opuštanje, razonodu…

Mala zadovoljstva koja biste trebali uključiti u rutinu – poboljšat će vam život

Paradoks dugovječnosti

U „Paradoksu dugovječnosti“ renomirani kardiolog i kirurg dr. Steven R. Gundry, autor uspješnice „Paradoks biljaka“, iznosi inovativan plan za dug i zdrav život. Duž svoje karijere dr. Gundry je liječio mnoštvo pacijenata zrelije životne dobi te je, ponukan iskustvom, u ovoj knjizi odlučio razriješiti paradoks našeg poriva da doživimo duboku starost, a pritom uživamo i u dobrobitima mladosti. Smatrajući da nikada nije prekasno za promjenu prehrane i načina života, dr. Gundry prilaže nutricionistički plan i plan novih životnih navika koji će održavati zdravlje vaše utrobe i osigurati vam ugodan i zdrav život desetljećima nakon. Ovaj progresivan i inovativan uvid u znanost o procesu starenja predstavlja nove načine kako izbjeći i izokrenuti mogućnost obolijevanja te jednostavne trikove koji će vam pomoći u tome da se osjećate mlađe i vitalnije.

Težina tinte

Uzbudljiv i ambiciozan, opsežnog dosega te intimnog tona, roman „Težina tinte“ profinjeno je djelo povijesne književnosti o ženama koje razdvajaju stoljeća te o izborima i žrtvama koje moraju podnijeti kako bi pomirile život srca i život uma. Roman je smješten u šezdesete godine sedamnaestog stoljeća te rano dvadeset i prvo stoljeće, isprepleten pričama o dvjema ženama iznimnog intelekta: Ester Velasquez, iseljenici iz Amsterdama kojoj je dopušteno pisati za slijepog rabina netom prije no što je grad poharala kuga, i Helen Watt, boležljivoj povjesničarki koja voli židovsku povijest.

Ljekovito blato

Novi roman Pavla Pavličića „Ljekovito blato“ napeti je triler kojim autor još uvijek uspijeva održati najviše, prvo, mjesto među domaćim autorima ovoga žanra. Istražitelj-amater Ivo Remetin, nakon brojnih avantura u romanima „Krvna veza“, „Tri petka u travnju“, „Crveno pile“, „Zmijska serenada“, „Tužni bogataš“, „Salon za plakanje“, „Štićena osoba“ i drugima i dalje je podjednako oštrouman i inteligentan detektiv koji to, zapravo, uopće nije, nego mu dugogodišnje novinarsko iskustvo pomaže u rješavanju zločina. Remetin, kao hrvatski Hercule Poirot, rješava još jedan zamršen slučaj.

Ponoć u Černobilu

Nagrađivani publicistički hit autora Adama Higginbothama čitateljima donosi najcjelovitiji prikaz nuklearne katastrofe koja je obilježila 20. stoljeće. Smještena u društveno-povijesni kontekst, knjiga nudi uvid ne samo u tijek zbivanja, nego i način na koji su društveno-politički odnosi tadašnjeg Sovjetskog Saveza utjecali na njezin nastanak i posljedice. Ponoć u Černobilu pisana je stilom u kojem se isprepliću istraživačko novinarstvo, znanstveni pristup i naracija dostojna vrhunskog pisca trilera.

Posljednji let

Životinje ugibaju. Uskoro ćemo biti sami ovdje. Uvodne su ovo rečenice moćnog romana Posljednji let (Migrations), proizašlog iz pera australske autorice Charlotte McConaghy. Radnja je smještena u bliskoj budućnosti gdje su klimatske promjene dovele do nestanka mnogih životinjskih vrsta. Stručnjaci predviđaju da će šume ubrzo nestati, a vlade pozivaju građane da svoja imena stave na liste čekanja kako bi posljednji put vidjeli neke od životinja pred izumiranjem.

Zvala se Rose

Psihološkim trilerom „Zvala se Rose“, koji je jedan od najugodnijih iznenađenja u svom žanru, Mozaik knjiga otvara 2022. godinu. S gotovo pola milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta roman je potvrdio status velike uspješnice. Upravo je s ovim naslovom Claire Allan započela uspješnu karijeru autorice psiholoških trilera, a svaki njezin sljedeći roman samo je potvrdio da su vrhovi lista najprodavanijih naslova rezervirani za njezine uzbudljive i prevrtljive trilere.

Možete li i kako ispuniti sve ciljeve koje ste si zadali? Rješenje je jednostavnije nego što se čini

Foto: Arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo