Psiha

Psiha

Treba li prati ruke vrućom vodom i koliko je temperatura vode važna za uništavanje virusa?

Sigurno vas je mama učila da se ruke uvijek moraju prati u vrućoj vodi, no postavlja se pitanje je li mama bila u pravu?

Je li vruća voda jedini način da budemo sigurni kako smo očistili sve bakterije, viruse i nečistoće s ruku?

Prema riječima Američkog Centra za kontrolu bolesti CDC , najbolji je način za pranje ruku dobar sapun i čista voda. Temperatura vode, čini se, nije važna.

Koronavirus, gripa, alergija ili prehlada? Odgovorite na nekoliko pitanja i saznajte

Čini li vruća voda uslugu vašim rukama?

Stručnjaci se slažu da pranje ruku u vrućoj vodi može samo naštetiti koži. Godinama se vjerovalo da će topla voda ubiti više štetnih stvari na rukama od hladne te tako smanjiti rizik za širenjem zaraze.

Učestalo pranje ruku u jako toploj vodi će dakle oštetiti kožu pa možete osjetiti peckanje, svrbež ili slične iritacije. Zašto? Zato što voda visoke temperature uništava prirodna ulja na koži koja djeluju kao barijera od štetnih vanjskih čimbenika, a ako imate kožne probleme, morate ju uvijek izbjegavati.

Studija objavljena u magazinu Food service today se bavila pitanjem koliko je vruća voda potrebna za dobru higijenu. Tom su prilikom na ruke ispitanika stavili E-coli, zloglasnu bakteriju te mjerili koliko ruka ostaje čista nakon pranja u vrućoj vodi. Na kraju se istraživanja utvrdilo kako nema pretjerane razlike u pranju vrućom ili hladnom vodom, pa iz tog razloga CDC savjetuje da sami odredite temperaturu vode koja vam odgovara – bilo da je hladna ili topla.

Napad panike ili srčani infarkt? Naučite kako prepoznati razlike u simptomima

Zgodno je spomenuti kako prema ovoj studiji čak 70 posto Amerikanaca vjeruje kako vruća voda ubija bakterije i viruse.

Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem. CDC stoga nudi jasne savjete kako se ruke pravilno peru:

  • Koristite čistu vodu iz slavine i sapun.
  • Ne zaboravite oprati cijele ruke, pa i područja između prstiju te nokta.
  • Perite ih barem 20 sekundi.
  • Dobro isperite te obrišite suhim i čistim ručnikom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo