Volite li kuhati? Vještine u kuhinji mogu vam pomoći da postanete potpuno nova osoba - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Volite li kuhati? Vještine u kuhinji mogu vam pomoći da postanete potpuno nova osoba

Shutterstock

Nakon nekoliko tjedana sudjelovanja na tečaju kuhanja, sudionici su prijavili kako se osjećaju bolje i žele promijeniti prehranu te živjeti zdravije.

Iako se kuhanje ponekad čini kao zadatak, stjecanje vještina u kuhinji može utjecati i na osjećaj sreće

Znanost kaže kako je osjećaj sigurnosti u kuhinji jako dobra navika za vaše zdravlje, a donosi i neke dobrobiti za mentalno zdravlje, tako tvrdi voditeljica studije dr. Joanna Rees. U istraživanju je sudjelovalo 650 osoba koje su sudjelovale na tečaju kuhanja 7 tjedana, a naknadno su ispitani o tome kako se osjećaju i planiraju li unijeti promjene u prehranu. Ispostavilo se da su ispitanici prijavili da se puno bolje osjećaju, kako psihički tako i fizički, u usporedbi s kontrolnom grupom koja nije sudjelovala u tečaju.

Svaki put kad pomislite da niste dovoljno lijepi, mršavi i pametni, ponavljajte si ovih 8 stvari

Dio ispitanika je izjavio i kako se osjećaju puno bolje nakon što su usavršili vještine u kuhinji i smatraju da će promijeniti svoje prehrambene navike i pobijediti sve negativne koje su ih prije sprečavale da vode zdrav život.  Autori studije su izjavili kako upravo promjena u prehrani može značiti i pozitivne promjene za zdravlje.

Kvalitetnija prehrana i kvalitetnije navike pri kuhanju mogu sačuvati mentalno zdravlje, a upravo su ti problemi danas u porastu. Tu su i pretilost i bolesti metabolizma.

U budućnosti se svakako treba staviti naglasak na kvalitetne obroke koji se pripremaju u vlastitoj kuhinji, te isticati koliko je važno jesti voće i povrće te izbjegavati procesuirana hrana”, ističe dr. Rees.  Kuhanje je isto tako veliko zadovoljstvo, prema rezultatima studije, a najviše u njemu uživaju žene. Njih 77 posto je izjavilo kako se osjećaju samouvjereno kada kuhaju, dok je samo 22 posto muškaraca reklo isto. No nakon što je studija završila, rezultati su bili podjednaki i kod muškaraca i kod žena.  “Ova promjena u samopouzdanju može značiti i to da će u kuhanju uživati svi članovi kućanstva”, zaključila je.

Kako ostati mentalno zdrav i prevladati tjeskobu zbog ratnih zbivanja? 9 savjeta koji pomažu

 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo