Zašto plačemo kad režemo luk? Evo što kažu stručnjaci - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Zašto plačemo kad režemo luk? Evo što kažu stručnjaci

Shutterstock

Nemojte luk rezati tupim nožem.

Luk je namirnica koju svi volimo, ali ponekad radi toga možemo i plakati: tko god ga je sjeckao zna što znači liti suze. Ali zašto plačemo kad režemo luk?

Odgovoran je za to organosulfurni spoj (tiokarbonil S-oxides), kemikalija koja iritira oči, a aktivira se kada se luk reže.

Sumporna kiselina koja tada nastaje nije stabilna i mora se promijeniti u nešto drugo, a u luku ima dvije opcije. Prva je  opcija da se kondenzira spontano i postoje organosumporni spoj a upravo on daje luku jak miris i okus, a slična se stvar događa i u češnjaku“, pojašnjava Josie Silvaroli, farmaceut. Druga mogućnost je da drugi enzim, lakrimatorni faktor, koji se sakrivao u stanicama izađe na površinu (LF sintaza). Kako on lako isparava, dolazi do oka i izaziva reakciju tj. iritaciju.

Varivo od crvene leće s krumpirom – recept nutricionistice za oporavak organizma

Ako ne možete podnijeti suze, imate opciju. Savjet je da nosite naočale kako biste zaštitili oči. Koristite i oštar nož koji će oštetiti manje stanica na luku i tako spriječiti prevelike količine suza. No trude se mnogi uzgojiti luk koji nema spomenute spojeve i mogao bi biti blaži, a do sad se to postiglo križanjem vrsta lika. Silvaroli je zabrinut jer smatra da upravo te komponente koji uzrokuju iritaciju oka jesu zaslužne za nama poznati okus i miris luka pa bi se smanjivanjem tih komponenti moglo uništiti i sve što kod luka volimo. Ako želite poznati okus, možda malo ipak morate i plakati…

Što se događa s vašom probavom ako jedete banane? Postoji nešto čemu se niste nadali

Jeste li znali ovo o luku?

Luku se stoljećima pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Osim što je neizostavna namirnica u našoj kuhinji, on je izuzetno zdrav. Mnoge su studije pokazale kako pomaže u smanjenju rizika od malignih bolesti, ublažava kašalj, ubrzava oporavak od prehlade… U starom Egiptu lukom su liječili zubobolju, probleme s kožom, ušima, dišnim sustavom i slabokrvnost.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo