Znanstvenici pronašli razlog zašto vas partner živcira - iznenadit će vas! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Znanstvenici pronašli razlog zašto vas partner živcira – iznenadit će vas!

Shutterstock

Kada smo pod stresom fokusiramo se na negativne osobine partnera prije nego na pozitivne.

Upravo je to zaključak novog istraživanja objavljenog u magazinu Social Psychological and Personality Science. Prošle su studije pokazale kako “životni” stres može utjecati na odnos s parternom ali na naše ponašanje. Ova ističe kako stresan život može utjecati na to kako će partneri komunicirati i gledati jedan na drugog. Ali ova studija ističe jednu drugu stvar; stres može utjecati i na to što prvo primjetimo, poput toga da vas partner nervira, da kritizira i da nema strpljenja. 

Otkrili smo da osobe koje stalno doživljavaju puno stresa izvan odnosa, poput problema na poslu, prije će primijetiti negativne stvari na partneru, navodi dr. Lisa Neff, voditelj studije. 

Neff i kolege su pratili u studiju 79 heteroseksualnih partnera koji su tek vjenčani, ispunili su upitnik svake večeri 10 dana gdje su bilježili svoja ponašanja i partnerova. Prije studije su se izjasnili i o količini stresa u životu. 

7 fraza koje inteligentne osobe koriste da postignu što žele, pa čak i Bill Gates

Saznali su da oni koji su nedavno prolazili kroz stresno razdoblje jesu i posebno svjesni svakodnevnih promjena kod partnera u vidu negativnih ponašanja, a oni smatraju kako njihov partner unosi u odnos negativnost tijekom tih 10 dana, ako se rezultati usporede s ispitanicima koji nisu pod stresom. 

Novi parovi će se prije fokusirati na pozitivna ponašanja nego negativna kod partnera, ali to traje dok traje i faza “medenog mjeseca”. 

Čini se da jedan stresan dan nije utjecao na to da se partner usmjeri na negativne osobine kod partnera, otkriva istraživanje. Radi se o nakupljenom stresu koji će često utjecati na promjenu smjera pažnje. 

Fantastičan test sa zidom otkriva puno o vama, a potrebne su vam samo 2 minute!

Za mnoge ljude su prošle godine bile jako teške a stres vezan za pandemiju i dalje je prisutan. Ako se partneri koji su pod stresom fokusiraju na negativne strane partnera, to će sigurno utjecati na odnos. Više je istraživanja potrebno kako bi se saznalo kako ispraviti ovo ponašanje.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo