Psiha

Psiha

Osam od deset žena više bi voljelo dobar san nego orgazam

Shutterstock

Iako je kvalitetan seksualni život ono što bi svi parovi voljeli što duže održati na životu, prema posljednjem istraživanju čini se da je dobar san nešto za čim mnogi još više čeznu

Kažu da postoje samo dvije stvari koje biste trebali raditi u krevetu – spavati i voditi ljubav. Istraživanje navika u spavaćoj sobi pokazuje da bi 85 posto žena odabralo dobar san umjesto orgazma. Za muškarce ta brojka je nešto niža, njih 52 posto bira san prije zadovoljavajućeg seksualnog života.

79 posto ispitanika priznalo je da se općenito bore sa snom i da spavaju u prosjeku jedan do dva sata manje nego što bi htjeli. Dok je većina izjavila da bi, idealno, imali najmanje osam sati noću, samo 15 posto žena i 23 posto muškaraca reklo je da to i dobiva.

Često vas muči nesanica i budite se tijekom noći? Evo što stručnjaci uvijek rade kad ne mogu zaspati

Detaljan uvid u navike spavanja također je pokazao zanimljiv obrazac rasporeda spavanja, pri čemu gotovo jedan od deset parova koji žive zajedno ne dijele krevet. Studija pokazuje da 9 posto ljudi u paru koji živi zajedno, spava odvojeno – od toga 92 posto spava u odvojenim sobama, a 5 posto u odvojenim krevetima u istoj sobi.

Shutterstock

Zbog onoga što se opisuje kao ‘razmak u snu’, došlo je do porasta interesa za pomagala za spavanje, uključujući uređaje za praćenje spavanja, specijalizirane madrace i jastuke, dodatke prehrani, aromaterapiju i specijalizirane čajeve.

Prošlogodišnja slična studija pokazala je da pacijenti koji se redovito bave tjelesnom aktivnošću imaju manju vjerojatnost da će patiti od nesanice.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo