Psiha

Psiha

Selena Gomez iskreno o bipolarnom poremećaju i svojim najmračnijim danima

Danas je svjetski dan mentalnog zdravlja. Inspirirana vlastitim iskustvom Selena Gomez je osnovala Fond za mentalno zdravlje mladih te u Hollywoodu održala prvu dobrotvornu akciju za pomoć mladima.

Selena Gomez organizirala je prvu godišnju dobrotvornu akciju svog fonda, Rare Imapact Fund, za podršku organizacijama za mentalno zdravlje mladih. Prikupljeni novac namijenjen je za organizacije koje se brinu za mentalno zdravlje mladih.  

Dugo sam se vremena borila sa svijetom u svojoj glavi i osjećala sam se izgubljeno i ponekad beznadno. A 2020. dobila sam dijagnozu bipolarnog poremećaja. I da budem iskrena, sve se brzo promijenilo. Zapravo sam dobila na znanje i odgovore koje sam toliko dugo tražila. A razumijevanje toga očito me čini svjesnijom i manje se bojim nego prije, rekla je tom prilikom Selena Gomez priznajući kako je i ova ideja nastala upravo nakon što je i sama preboljela neke od najmračnijih trenutaka u svom životu.  

Dodala je i kako je s tim saznanjem mogla potražiti podršku koja joj je bila potrebna da bude ono što je, da ponovno pronađe svoju radost.

Večeras sam jako ponosna što mogu reći da sam stvarno naporno radila svaki dan i tako sam sretna samo zbog toga što sam živa i što sam danas ovdje s vama, rekla je pjevačica. 

Zvijezda ‘Only Murders in the Building’ dodala je da je pokretanje njezinog fonda za mentalno zdravlje vjerojatno najvažnija stvar koju je ikada napravila te da se nada boljoj budućnosti za svoju mlađu sestru Gracie (10) i njezinu generaciju. 

Njihov svijet mora biti bolji, ljubazniji, jasniji, povezaniji, s podrškom i boljim pristupom zaštiti mentalnog zdravlja. 

O svojim borbama s mentalnim zdravljem Selena je bila otvorena tijekom svih godina pa je ispričala i da ima platformu za pomoć obožavateljima

Utjecaj nezrelog i zrelog ponašanja na mentalno zdravlje i sreću – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Kad sam bila mlađa, mislila sam da mogu spasiti svijet. Srce mi se slama kad mi neka djevojka priđe i kaže: ‘Bila sam tako blizu da si oduzmem život, ali kad sam pogledala tvoj dokumentarac, nisam više mogla zamisliti da to napravim… To je najcool dar, ali… Ludo je imati tu odgovornost.

Podsjetimo, Selena Gomez snimila je dokumentarac ‘Moj um i ja’, koji je premijerno prikazan prošle godine te je obožavateljima ponudio intimni prikaz njezinih trijumfa i padova kada je u pitanju mentalno zdravlje.  

Osim bipolarne dijagnoze, Seleni je dijagnosticiran i lupus, a 2017. je podvrgnuta transplantaciji bubrega. 

Gomez, koja se proslavila kao dječja zvijezda prvo na Barney & Friends, a potom kao tinejdžerica na Disney Channelu, dodala je da je odrastala “ugađajući ljudima”, te da se kao mlađa borila s činjenicom da mladi gledatelji gledaju na nju kao na uzor. 

Nisam znala tko sam. Osjećala sam veliku odgovornost i često sam hodala kao ‘po jajima’. Mislio sam da bi moglo biti štetno reći ljudima tko sam.  

Međutim, s vremenom i nakon “zaista teške sezone” života, Selena je pronašla olakšanje u svojoj bipolarnoj dijagnozi te je naučila uzeti pauzu kada osjeti potrebu, kako bi očuvala svoje mentalno zdravlje. 

Nikad nikome nisam obećala da više nikada neću imati loš dan. Uvijek sam bila iskrena prema svojim obožavateljima. Čak i kad se odmaram od društvenih mreža, reći ću da se odmaram, zaključila je. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo