Psiha

Psiha

5 savjeta psihologinje kako uključiti djecu u blagdanske pripreme

Shutterstock

Čar blagdana je upravo provođenje vremena s najmilijima. U pripreme svakako uključite i djecu, a psihologinja Kristina Bačkonja savjetuje kako…

1. Napravite svoje ukrase, čestitke, jaslice…

Iako se ukrasi mogu kupiti za vrlo malo novaca, uvijek možete napraviti svoje. Djeca se vole kreativno izražavati i ako im se pridružite, rado će sudjelovati u izradi nakita za bor ili čestitki. Zajedno osmislite nešto i svakako pohvalite njihov trud!

Reći istinu djetetu o Djedu Božićnjaku ili ne?

2. Uključite djecu kod odabira darova za ostatak obitelji 

Pitajte ih što misle čemu bi se ta osoba veselila. Možete izraditi zajedno s djecom poklon-bonove kojima ćete iznenaditi drage osobe (primjerice, poklon-bon može uključivati zagrljaj, masažu i sl.), ili pak ukrasiti staklenke u koje ćete ubaciti porukice za svih 365 dana u godini (i djeca mogu osmisliti lijepe poruke).

Blagdanska rapsodija iz ženskog kutka – je li i vama dosta božićnog ludila?

3. Učite djecu da budu zahvalna i da cijene ono što posjeduju

Darujte svoje vrijeme ili stvari koje vam više ne koriste onima kojima treba. Uključite djecu u cijeli proces i objasnite im da postoje oni koji imaju puno manje i da će igračke koje skupljaju prašinu u njihovoj sobi ili odjeća koju više ne nose usrećiti nekog drugog.

4. Darujte djetetu ono što voli, a ne što treba 

Možda djetetu trebaju nove hlače, jakna ili čizme, ali vjerojatno će se više veseliti novoj igrački, društvenoj igri i sličnim darovima. I to ne mora biti ništa skupo, jer skup dar ne znači uvijek i idealan dar. 

Oprez, blagdani! Oko Božića raste broj umrlih od srčanih bolesti

5. Budite s djecom

Smisao blagdana je upravo u druženju, zajedničkim trenucima i zbližavanju. Iskoristite to vrijeme za stvaranje obiteljskog ozračja, punog ljubavi, međusobnog uvažavanja i povjerenja. Prošećite gradom, uživajte u okićenim trgovima, snijegu i zimskim radostima. Možete otići na obližnje brdašce, zajedno se sanjkati s djecom, praviti snjegovića ili grudati. Djeca će sigurno uživati!

5 jednostavnih savjeta za blagdane bez stresa (koji doista pomažu)

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo