Psiha

Psiha

4 stvari koje rade psiholozi kako bi bili sretniji

Foto: Shutterstock

Bilo da idu na bazen ili zapisuju stvari na kojima su zahvalni, ovi stručnjaci za mentalno zdravlje znaju kako odvojiti vrijeme za brigu o sebi.

Iako ne postoji tajni put do sreće, voditi brigu o sebi jedan od valjanih. Ljudi pronalaze zadovoljstvo na raznim mjestima pa je važno raditi ono zbog čega ćete vi biti sretniji.

Kako je rekao Aristotel “Sreća je aktivnost” – neke stvari u životu dođu same, ali za druge se moramo sami potpruditi. Znati kako biti sretan je jedna od njih.

Što to psiholozi rade kako bi “zaradili” sreću? Donosimo njihove odgovore;

1. Meditirajte

Ako vas ovo odmah asocira na sat joge, stručnjaci upozoravaju da je moguće misli usmjeritit na nešto dok radite druge stvari, što je ustvari i oblik vježbe. Jason Wheeler je psiholog u New Yorku koji je odabrao plivanje kao aktivnost gdje vježba usmjeravati misli na samo jednu stvar. ” Plivanje zahtjeva koncentraciju na ono što radim, “postojim” od udaha do udaha i samo o otme razmišljam. Uz to, plivanje nije prenaporna aktivnost pa se nakandno nečete osjećati iscrpljeno nego aktivno. I sretno.

Kako pravilno plivati za dobro zdravlje i bolje raspoloženje

2. Zapisujte

Nemojte biti zahvalni samo kad se to od vas očekuje – studije su pokazale kako iskazivanje zahvalnosti donosi dobrobiti poput boljeg sna i izostanka depresije.

Logično, mnogi psiholozi se sa ovim slažu. “Ako se osjećam loše, napravim listu svega na ​čemu sam zahvalan” kaže Kasi Howard, psiholog iz San Antonia. “To mi promijeni tijek misli i odvrača ih od onih negativnih”.

Jesenska depresija može se izbjeći! Evo kako

​3. Znojite se

Uvijek prednost treba dati aktivnostima na otvorenom radi pozitivnog učinka dnevne svjetlosti. Ako možete, vježbajte ili se krećite barem 30 minuta, 3 do 4 puta u tjednu. Kardio vježbe su najbrži “podizači” raspoloženja, “trčanje je za mene izvor mira”, kaže Howard te dodaje kako ga rješava stresa, ali i nudi prostora za nove ideje. Znojite se, nasmijete se i ponavljajte.

4. Povežite se s prijateljima

“Svakog dana sa djecom i suprugom provodim malo vremena kako bi saznala kako su oni, smatram da ta navika našu vezu čini čvrstom, a mene sretnom”, kaže psihologinja Gail Saltz.

Uljepšajte vikend čitajući izvanredne ljubavne romane

Foto: Shutterstock

A.A

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo