Psiha

Psiha

7 zanimljivih savjeta kako potaknuti želju za seksom

Foto: Shutterstock

Ne tako često u stvarnosti, ali uvijek u filmovima, dvoje je ljudi spremno za igrice ispod plahte čim se pogledaju.

Ako niste raspoloženi, normalno je da se u odnos ne morate upustiti, ali što s danima kada sami želite probuditi želju i libido? Donosimo popis čestih razloga koji mogu ubiti seksualnu želju, ali i savjete kako si pomoći. 

Zašto niste raspoloženi za seks? 

Važno je istražiti zašto vam se to događa kako bi stvar mogli promijeniti. 
Ovo su neki od mogućih razloga: 

  • anksioznost
  • utjecaj kulture
  • osjećaj krivnje ili srama
  • stres
  • lijekovi
  • hormonalne promjene 
  • problemi u vezi 

Ako mislite da bi nešto od navedenog mogao biti razlog vašem problemu, pametno se posavjetovati s liječnikom. 

1. Brinite o sebi 

Ako se ne osjećate dobro, bilo da se radi o stresu ili umoru, teško je da ćete imati želju za maženjem. Dobar bi korak bio da započnete neku aktivnost, pripazite na prehranu i razgovarate o svojim problemima. Istraživanja su dokazala da tjelovježba može jačati libido. Duhanski dim i alkohol mogu biti odgovorni za gubitak želje pa biste trebali te navike odbaciti. 

Vaš libido i libido partnera se nikako ne slažu? Evo nekoliko trikova kako se seksualno uskladiti

2. Isprobajte nove stvari 

Ponekad utjecati na libido mogu i stres i dosada, a posebno kod onih koji su u dugoj vezi. Možete isprobati stvari koje nikada prije niste, ali pomoći može i promjena okruženja. Uzmite sobu u lijepom hotelu gdje možda shvatite koliko vam je seks nedostajao. Ipak, emotivna povezanost partnera je jako važna ako želite isprobati nove stvari. Možete zapisati stvari koje biste htjeli isprobati i podijeliti ih s partnerom.

3. Više vremena za seks 

Mnogi parovi primijete da na seks dolazi vrijeme kasno navečer, kao nešto što jednostavno slijedi. Iako ne zvuči zabavno, određivanje vremena za seks može donijeti pozitivne promjene u seksualni život ali vas i psihički i fizički pripremiti za ono što slijedi.

4. Kontrolirajte stres

Teško je probuditi želju ili u seksu uživati kada ste pod stresom. Naravno da je lako reći – riješite se stresa, ali neke tehnike možete koristiti koje će vam pomoći. Stvorite rutinu vježbanja, meditirajte i vježbajte disanje kako biste smanjili utjecaj koji stres ostavlja na vas. Jedna od važnijih stvari koje možete napraviti u borbi protiv stresa je da dovoljno spavate. 

5. Prisjetite se što volite 

Možete i nanovo otkriti što vam paše u seksu i te misli podijeliti s partnerom – može to biti masaža ili romantična šetnja. Možete igru započeti i slanjem poruke partneru i tako povećati emocionalnu povezanost, a naravno da se možete poslužiti i flertom. Neki parovi uživaju u razmjeni seksi poruka satima prije nego će se upustiti u odnos. Sve to može povećati povezanost s partnerom. 

6. Zadovoljite sebe 

I to je način za buđenje seksualne želje ako niste raspoloženi. Nije važno koliko ste dugo u vezi, nitko ne poznaje vaše tijelo bolje nego vi sami. Opustite se i uživajte. 

9 stvari koje se događaju vašem tijelu ako prestanete uživati u seksu

7. Vrijeme za seks 

Ako ste primijetili da vodite ljubav s partnerom samo navečer i to vam nikako ne odgovara, možda je to jedan od razloga zašto ste rijetko raspoloženi za seks. Ako vam rutina ne odgovara, stvorite novu, pa idućih nekoliko tjedana uživajte u jutarnjem maženju. Vođenje ljubavi nakon buđenja može biti odličan način da jačate libido.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo