Psiha

Psiha

Imamo recept za uži struk i deblji novčanik

Ne idite u kupnju namirnica ako ste prošlu noć proveli prevrćući se u krevetu. Naime, loš vas san može dovesti u napast u trgovini, pa ćete tako biti spremniji kupiti puno više namirnica nego što biste inače kupili.

Ne samo da se loš san može odraziti na koncentraciju, energiju i naše zdravlje, nego može učiniti naš novčanik “mršavijim”, a struk debljim. Naime, švedski su istraživači nedavnom studijom ustanovili kako se nedostatak sna odražava na navike kupnje, a sve je počelo iz pretpostavke da loše spavanje povećava glad, a istovremeno smanjuje sposobnost razmišljanja.

Loš san nas čini gladnijima

“Postavili smo hipotezu da utjecaj lošeg sna na glad i donošenje odluka može biti recept za kaos u odnosu na kupnju hrane, a osobe su gladnije i manje sposobne samokontrolirati se. Naše je otkriće važno za mnoge ljude koji rade u raznim profesijama, uključujući i radnike u smjenama, taksiste, medicinske sestre, liječnike i slične poslove koji podrazumijevaju rad noću”, otkrio je Colin Chapman sa švedskog Sveučilišta Uppsala, voditelj studije.

Njegov je tim pratio 14 muškaraca normalne težine, a svi su normalno spavali na početku istraživanja. Ispitanici su imali “zadatak” dobro se naspavati jednu noć, a drugu noć su imali strahoviti manjak sna. Oba su jutra nakon spavanja doručkovali isti doručak (kako bi izbacili iz jednadžbe učinak gladi) te su dobili fiksni budžet od 50 dolara kako bi kupili hranu u trgovini, s uputama da kupe što više mogu stvari s popisa od 40 predmeta (u pitanju je bilo 20 namirnica krcatih kalorijama i 20 namirnica siromašnih kalorijama).

Jutro nakon što su loše spavali, ispitanici su kupili 18 posto više hrane i devet posto više kaloričnih namirnica, usporedno s jutrom kada su dobro spavali.

Sada znate recept za uži struk i deblji novčanik: nemojte ići u kupovinu ako ste loše spavali. Ako želite saznati kako možete osigurati dobar san, evo pomoći: okanite se 10 loših navika u spavaćoj sobi.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo