Psiha

Psiha

Kako izbjeći zamku stresnih blagdana?

Osim što je blagdansko vrijeme vrijeme druženja i zajedništva s obitelji i prijateljima, ono može biti vrijeme stresa, panike i preopterećenja zanaš sustav. Izbjegnite zamku stresnih blagdana!

Božićno vrijeme je vrijeme radosti, druženja, nalazaka s prijateljima, prisjećanja svega što se dogodilo u posljednjih 365 dana, zahvalnosti za sve što imamo… ali i vrijeme čišćenja, paničnog kupovanja darova u posljednji tren, odvagivanja koliko potrošiti, što skuhati, ispeći i pripremiti… Čini nam se kako zadaci koje si zadajemo jednostavno nikada neće biti izvršeni i tu dolazi do pucanja po šavovima. Stres nas preuzima i želimo odustati od svega: zatvoriti kuhinju i baciti krpu na pod!

Neka ove godine stvari drugačije izgledaju: pripremite se i izbjegnite stresne blagdane.

Vi na prvom mjestu

Koliko ste puta odgodili svoje obveze, treninge, tečajeve, pa makar i tjedni nalazak “s curama” kako biste mogli sve stići pripremiti za blagdane? Ove stvari koje inače čine vaš život izuzetno su bitne za vaše mentalno zdravlje i njegovanje dobrih odnosa s vašim najdražima. Nemojte se lišiti toga.

Posebno mislimo na preskakivanje treninga na par tjedana. Tako ćete prekinuti svoju rutinu, izgubiti kontinuitet i dobiti kilograme viška – znanstveno je dokazano.

Izvadite kalendar

Budala pamti, pametan piše! Veliak je istina u ovim riječima, ali, prije svega, one znače organizaciju. Sjednite za stol, zasucite rukave i u miru isplanirajte svoje aktivnosti i zadatke. Sjetite se svega što morate napraviti i podijelite obveze u tri stupca: obavezno se mora napraviti, mora se napraviti i vidjet ćemo. Analizirajte koliko svog vremena možete posvetiti čemu i nemilosrdno križajte sve za što nemate vremena ili energije. Nemilosrdno!

Odredite budžet i držite ga se

Svi smo u financijskom škripcu, nemojmo se zavaravati. Iako ste navikli da darivanje bude u velikom stilu, ograničite se na svoje mogućnosti i nemojte se zadužiti. Ne kaže se bez razloga kako je siječanj najduži mjesec u godini.

Darovi ne moraju biti skupi da bi nešto značili. Napravite ih sami ili odredite do koje granice ćete ići. I ne prelazite ju! O poklonima iz kuta psihologa

Najčešći izvor stresa u blagdansko vrijeme je kada shvatimo da nemamo sve darove i zatim kao sumanuti trčimo šoping centrom na Badnjak u potrazi za – bilo čime! Dat ćemo i zadnju kunu samo kako bismo kupili poklon. I opet se vraćamo na prethodni savjet: planirajte!

Smirite se… dišite duboko

Blagdanski stres vas vrlo lako može preuzeti i tada gubite kontrolu. Shvatite da niste superžena ili superman: možete učiniti tek toliko koliko je u vašoj moći. Ne možete se klonirati i biti na više mjesta u isto vrijeme. Odredite prioritete i posvetite se onim najvažnijima.

Stres koji vas obuzima prenijet će se i na ostale članove obitelji kao virus. I uskoro ćete svi biti živčani, na rubu i umjesto lijepih blagdana u toplom ozračju, svi ćete poludjeti. Sjetite se same biti Božića: zajedništvo, obitelj i radost. To je ono što je bitno!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo