Psiha

Psiha

Kako prepoznati da simptomi koji vas muče ustvari otkrivaju bipolarni poremećaj

Shutterstock

Bipolarni poremećaj spada u skupinu poremećaja raspoloženja, a neki će ga simptomi otkriti.

Poremećaji raspoloženja su oni u kojima se osnovne promjene odvijaju na razini raspoloženja, ali događaju se i druge promjene u psihičkim i fizičkim funkcijama. Raspoloženje opisuje unutrašnje emocionalno stanje osobe, koje može biti na kontinuumu od sretnog do tužnog. Ono je dugotrajno i dosta predvidljivo emocionalno stanje, koje zdrava osoba može kontrolirati. U slučaju bipolarnog poremećaja osoba raspoloženje ne kontrolira, a ono se može kretati od manije do depresije.

Na osnovu kriterija DSM-IV („Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition“), u grupu bipolarnog afektivnog poremećaja uključuju se Bipolarni poremećaj tip I (najmanje 1 manična epizoda +/- depresija); Bipolarni poremećaj tip II (najmanje 1 hipomanična epizoda +/- depresija) i Ciklotimija.

Ovo je jedan od najčešće prijavljivanih zdravstvenih problema povezanih s radom – pogađa li i vas?

Najčešće promjene započinju s depresivnom epizodom. U većini slučajeva kod oboljelih se izmjenjuju depresivne i manične faze, iako kod oko 15% pacijenata postoje samo manične faze. Manične epizode obično počinju naglo i ukoliko se ne liječe mogu trajati oko 3 mjeseca, dok epizode depresije traju duže, od 6 – 10 mjeseci. Depresivna epizoda može se javiti kroz nekoliko dana ili se razvija kroz nekoliko tjedana. Osobe se osjećaju potišteno, izražena je tjeskoba, bespomoćnost, a često i osjećaj krivnje. Javlja se strah od budućnosti, gubitak interesa i sposobnosti uživanja.

Koji signali otkrivaju bipolarni poremećaj?

Kako ne postoji samo jedan oblik ovog poremećaja, simptomi i njihova ozbiljnost mogu varirati od osobe do osobe. No ipak svaki oblik ovog stanja uključuje manične i depresivne epizode, koje mogu uzrokovati probleme u svakodnevnom životu. Raspoloženje može varirati u trajanju, ali simptomi će obično biti prisutni svaki dan, često cijeli dan i to u trajanju od nekoliko dana do cijelog tjedna. Isti se simptomi mogu i mijenjati kroz vrijeme, pa tako se mogu javiti tijekom trudnoće ili se mijenjati kako se mijenja sezona. Uz spomenute promjene u raspoloženju, može se javiti i anksioznost. Evo najčešćih simptoma depresije i manije koji se mogu javiti uz bipolarni poremećaj.

Ovo mogu biti simptomi depresije kod bipolarnog poremećaja

Jedan od važnih simptoma bipolarnog poremećaje je i period depresije;

 • Tuga
 • Bezvoljnost
 • Pesimizam
 • Gubitak interesa za aktivnosti
 • Gubitak energije
 • Problemi s koncentracijom
 • Problemi s pamćenjem
 • Promjene u apetitu
 • Promjene u spavanju
 • Javljaju se misli o samoubojstvu

Dok kod drugih oblika depresije dolazi do gubitka apetita ili problema sa spavanjem, kada se radi o bipolarnom poremećaju, depresija će često uzrokovati porast apetita, želju za snom i nakupljanje kilograma, naglašava dr. Po Wang, direktor centra za bipolarni poremećaj Stanford.

10 strategija koje će vam pomoći da promijenite svoje navike na bolje

Slaže se s time i dr. Francis Mondimore, profesor na sveučilištu Johns Hopkins  te dodaje kako depresija koja se povezuje s bipolarnim poremećajem može rezultitirati suicidalnim mislima. Teška depresija može voditi do psihoze. Sve su ovo razlozi zašto je potrebno ovaj poremećaj otkriti na vrijeme i započeti liječenje.

Ovo su simptomi manije koji se vežu uz bipolaran poremećaj

Prema pisanju stručnjaka s Mayo klinike, manina i hipomanična epizoda je period kada se raspoloženje mijenja na ovaj način:  

 • Gubitak potrebe za snom
 • Jako samopouzdanje
 • Rizično ponašanje – korištenje droga, trošenje novaca nekontrolirano
 • Euforija
 • Višak energije
 • Puno više govorite nego obično
 • Može doći do promjena gdje je osoba inače stidljiva, a odjednom postane jako otvorena tijekom manične faze.

Dr. Mondimore navodi kako manija može uzrokovati gomilanje misli i pojačanom energijom. Ako se sve pretvori u ozbiljnije stanje, mogu se javiti deluzije ili halucinacije.

Koji su simptomi bipolarnog poremećaja kod djece i mladih

I djeca mogu razviti simptome, a imati i manične i depresivne faze, a ti simptomi su vrlo slični onima kod odraslih osoba. No ponekad je teško reći radi li se o ovom poremećaju ili nekom od onih koji pogađaju djecu jer imaju slične simptome.

Liječenje bipolarnog poremećaja

Osnova liječenja bipolarnog afektivnog poremećaja su psihofarmaci. Osim toga u liječenju se koristi i psihoterapija. Zapravo najbolje je kombinirati psihofarmake i psihoterapiju. Psihoterapija uključuje razvijanje odnosa s klijentom koji boluje od ove bolesti te psihoedukaciju o samoj bolesti i simptomima po kojima se može prepoznati pogoršanje bolesti.

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo