Psiha

Psiha

Neugodno vam je skinuti se u badić na plaži? Hitno mijenjajte misli o svom tijelu!

Vrijeme je da se prestanete sramiti svog tijela, a život je prekratak da biste bili robovi vlastitih kompleksa. Stvorena negativna slika o sebi može se promijeniti, ali treba biti spreman na prihvaćanje vlastitog tijela.

Pokrenite se!

Ništa se neće promijeniti ako sjedite kod kuće i kukate kako ste se udebljali. Ako želite izgledati i osjećati se bolje, pokrenite se i hranite se zdravije. Tjelovježba je mnogima na početku naporna i dosadna aktivnost, ali jednom kad počnete doživljavati sve blagodati koje pruža kao što su viša razina energije, bolji imunosni sustav organizma, promjene u muskulaturi i tjelesnoj masi i onaj “dobar osjećaj” nakon vježbanja, tjelesna aktivnost će ući u rutinu. 

Dan golotinje – u 3 koraka do toliko potrebnog samopouzdanja

Istina je da je najteže pokrenuti se, ali shvatite to kao životni izazov za koji ste dovoljno snažni i uporni d ga savladate. Kada je riječ o prehrani, otkrijte hranu koja je zdravija, a u kojoj ćete uživati. 

Mijenjajte misli o svom tijelu

Mnogi ljudi nisu svjesni koliko naše misli zapravo oblikuju naše ponašanje i osjećaje. Za razliku od osjećaja naše misli su nešto što puno lakše možemo oblikovati i kontrolirati. Nije jednostavno, ali je moguće. Razmislite koliko vam je puta kroz glavu u zadnje vrijeme prošla misao: Predebeo/predebela sam ili Zašto ne mogu izgledati kao on/ona?

Ovakve misli ne pridonose ničemu osim povećanju razine stresa u životu. Važno je razjasniti jednu stvar – sasvim je u redu težiti lijepom i zdravom izgledu. Budite blaži prema sebi samima. Razmislite koliko ste se puta zbog ovakvih izjava osjećali jadno i manje vrijedno.  Vaši negativni osjećaji o vašem tijelu posljedica su vaših misli koje itekako možete mijenjati.

Redovito vježbate, a kilogrami se ne tope? Evo u čemu je problem

Oslobodite se opsjednutosti vlastitim i tuđim izgledom

Koliko je nas okupirano time kako izgledamo mi, naši prijatelji, susjeda ili žena na cesti koja se obukla neprimjereno? Koliko puta ste se zatekli da komentirate tuđi izgled? Na taj način ovu temu neprestano sami sebi stavljamo u fokus pažnje.

Pokušajte izbjegavati neprestano žaljenje na vlastiti izgled, a smanjite i komentiranje tuđeg izgleda. Kad komentirate druge, pogotovo žene, koncentrirajte se na njihove osobine, kako se ponašaju i što rade, a ne kako izgledaju. Kad netko ružno komentira vaš izgled, naučite na to reagirati zauzimajući se za sebe.

I najvažnije, prestanite se uspoređivati s drugima. Jedno američko istraživanje pokazalo je da se među ženama koje imaju lošu sliku o sebi čak 52 posto njih uspoređuje s drugima, dok među ženama s pozzitivnom slikom o sebi to čini njih 4 posto.

Dobro je znati…

Koliko god da ste opterećeni time kako izgledate na plaži, vjerujte da ni mnogim drugim ljudima nije nimalo lakše. Svi mi imamo svoje nesigurnosti i manje ili veće komplekse. Drugi vjerojatno ni ne primjećuju vaše nedostatke jer su previše zauzeti prikrivanjem svojih. Opustite se i uživajte u svakom trenutku jer će vam jednog dana biti žao kad se prisjetite kakvim ste se stvarima opterećivali onda kad ste trebali uživati u ljetnim radostima.

Hiperpigmentacije na licu (melazme) – zašto nastaju i kako se uspješno riješiti mrlja?

D. Š.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo