Psiha

Psiha

Osjećate iscrpljenost na početku tjedna? Mogli bi vam pomoći magnezij i vitamin B

Kada poremetimo cirkadijalni ritam (ritam spavanja i budnosti) nepravilnim rasporedom, to negativno utječe na naše cjelokupno zdravlje, ali prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Voprosy Pitaniia, određeni nutrijenti mogu pomoći.

Osim ako se ne držite rutine i idete spavati i budite se u isto vrijeme svaki dan (čak i vikendom), velika je vjerojatnost da ćete u ponedjeljak ujutro doživjeti “socijalni jet lag”, piše mindbodygreen.com.

Teško se budite ujutro? Uvježbajte rano buđenje u samo šest koraka

Ovaj društveni jet lag javlja se kada se vaš raspored za vikend značajno razlikuje od rasporeda za radni dan, što dovodi do poremećaja u vašem cirkadijalnom ritmu. Za ovu studiju, istraživači su željeli znati utječu li određeni vitamini, minerali i druge hranjive tvari na sposobnost tijela da se “oporavi” kada su cirkadijalni ritam i/ili san poremećeni.

U svojoj studiji istraživači su tražili poveznice između čimbenika poput spavanja, hranjivih tvari, cirkadijalnog ritma i više.

Na temelju otkrića, ne samo da je važno voditi računa o higijeni spavanja i cirkadijalnom ritmu, već vam u tome mogu pomoći i određene hranjive tvari. Naime, unos odgovarajućih količina magnezija, vitamina B, višestruko nezasićenih masnih kiselina iz skupine omega-3 (kao što su EPA i DHA) i probiotika, može pomoći vašem tijelu da se učinkovitije nosi s društvenim jet lagom.

Kao što autori studije navode u svom istraživanju, ovi su nalazi osobito važni za one koji su skloni društvenom jet lagu, bilo zbog neredovitog radnog rasporeda ili zbog načina života.

Uz raznovrsnu i hranjivu prehranu, higijenu spavanja, potrebno je osigurati ciljanu suplementaciju magnezijem, folatima, višestruko nezasićenim masnim kiselinama iz obitelji omega-3 i probiotičkim proizvodima.

Iako svi možemo dati sve od sebe da izbjegnemo društveni jet lag, ponekad se to mora dogoditi. I u tom slučaju, ovo istraživanje pokazuje da nam osiguravanje odgovarajućih količina važnih hranjivih tvari, poput magnezija i probiotika, može pomoći u održavanju higijene sna.

Osjećate se grozno na ovim vrućinama? Evo zašto je dobro uzeti magnezij

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo