Psiha

Psiha

Što znate o sreći? Provjerite svoje znanje

Što je za vas sreća? Ako pitate nekoga u kojim stvarima ona leži, vjerojatno će mnogi odgovoriti u osobnom uspjehu, dobrom zdravlju, unutarnjem miru, ljubavi ili možda uskom struku. Neovisno o tome što vas pokreće i veseli, sigurno postoji nešto (ili netko) što vam može natjerati srce da brže zakuca, izmamiti osmijeh na lice ili izazvati predivan, topli osjećaj oko srca.

Mnogo je stvari koje utječu na sreću, a mi vam donosimo neke činjenice o ovom prevrtljivoj dami…

1. Hipokampus je dio mozga odgovoran za sreću i pozitivne uspomene.

2. Serotonin je hormon odgovoran za osjećaj sreće. Zbog njega se osjećamo uhićeno, sretno i zadovoljno, a on također regulira proces učenja, spavanja, raspoloženja, seksualnosti i apetita.

3. Samo 20 minuta provedenih na otvorenom za vrijeme lijepog dana poboljšava raspoloženje, širi naš um i poboljšava pamćenje.

4. Prema istraživanju Sveučilišta British Columbia sreća ili njen nedostatak ovisi o bračnom supružniku! Barem kada su u pitanju osobe s dugim bračnim stažom… “Ako se sreća jednog supružnika poveća kroz duže razdoblje, tada će se povećati sreća i drugog. Jednako tako, ako se javio pad, on je pogodio i bračnog druga”, objasnila je voditeljica istraživanja Christiane Hoppmann.

5. Najsretnija godina u našem životu je 33.! Tako bar tvrde ispitanici ankete koju su proveli britanski psiholozi udruge Friends Reunited koja povezuje stare prijatelje. Čak je sedam od njih deset odgovorilo kako je 33. godina njihovog života bila najljepša: tada su bili najzadovoljniji.

6. Kada su u pitanju zanimanja, najsretniji su svećenici, glumci, arhitekti i vatrogasci.

7. Srčana oboljenja češće zaobilaze osobe koje su zadovoljne i entuzijastične nego nesretne ljude, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Columbia. “Dobro je za kvalitetu života svakodnevno se baviti nečime što vas čini sretnim i što vam pruža ugodu, što mnogi od nas ne rade”, tvrdi Karina Davidson, voditeljica istraživanja.

8.Tjelovježba otpušta endorfine zbog kojih se osjećamo sretno i euforično. Endorfini djeluju kao prirodni ublaživači boli, tjeskobe i omogućavaju lakši san.

9. Naspavajte se – osobe koje su lišene kvalitetnog sna teže pamte pozitivne stvari, a lakše im na pamet dolaze negativne ideje. Izbacite sve uljeze iz spavaće sobe, poput računala, mobitela ili televizora, i naspavajte se kao beba!

10. Prema prošlogodišnjem izvješću UN-a, najsretnije osobe žive u Danskoj, Norveškoj, Švicarskoj i Nizozemskoj. Hrvatska je na 58. mjestu od 156 zemalja.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo