Psiha

Psiha

Ženski su snovi uzbudljiviji i živopisniji

Što ste sanjali sinoć? Ako ste žena, šanse su da su vaši snovi bili uzbudljivi, napeti i zanimljivi. S druge strane, ako ste muškarac, vjerojatno je vaš san bio toliko dosadan da ga se niti ne sjećate.

Usporedno s muškarcima, ženski snovi su emocionalniji, nadrealniji i zanimljiviji. Jednako tako, žene češće imaju noćne more.

Razlog tome mogao bi biti hormonalni ciklus koji utječe na snove, tvrdi Davina Mackail, autorica knjige “The Dream Whisperer”. Dodala je kako su istraživanja pokazala da su ženski snovi emocionalniji ili strašniji netom prije mjesečnice.

Prema rezultatima studije Sveučilišta West of England promjene u tjelesnoj temperaturi žena koje su prouzročene menstrualnim ciklusom su pravi razlog izuzetno živopisnih snova. Nakon ovulacije temperatura raste, a spušta se netom prije mjesečnice. Prema tome, predmenstrualne žene sanjaju agresivnije snove i veće su šanse da ih se ujutro sjećaju, tvrdi dr. Jennie Parker, voditeljica istraživanja.

Jednako tako, trudnoća može biti u pozadini vrlo živopisnih i ludih snova. “Za vrijeme trudnoće razina hormona se povisi i žene provedu veći dio noći u REM fazi sna. Tada se sanjaju živopisni snovi. Kasnije faze trudnoće također ometaju san, pa će se žene tada češće sjećati svojih snova jer se bude za vrijeme REM ciklusa”, objasnila je Victoria Dawson, stručnjakinja za san, prenosi Daily Mail.

I stres utječe na pojavu noćnih mora!

Najčešći ženski snovi uključuju sljedećih pet scenarija: goli ste u javnosti; netko vas proganja; padate; letite ili vam ispadaju zubi.

Stručnjaci vjeruju da se žene više sjećaju svojih snova jer im podaju veću pažnju nego muškarci. Fokusiranje na bitne misli aktivira dio mozga koji je povezan s pamćenjem. Stoga, što su dramatičniji snovi, to će se doimati bitnijima, a osobe će ih se tada vjerojatnije sjećati.

“Možda žene bolje pamte snove nego muškarci jer one više razgovaraju o snovima. Osobine kao što su otvorenost novim iskustvima, emocionalna izražajnost i osjetljivost naglašeniji su kod žena i povezani su s prisjećanjem snova. Žene više uče obraćati pažnju na emocionalna iskustva nego muškarci i spremnije su podijeliti svoje osjećaje s drugima”, smatra Kelly Bulkeley.

10 zanimljivih činjenica o snovima

Do sada smo za čudne snove okrivljavali hranu – kasnonoćne obroke, kavu, cigarete, gazirana pića ili alkohol, no ne postoji ništa specifično u njima što bi dovelo do pojačanih snova, tvrde Mackail, iako dodaje kako postoje stimulansi koji se teško probavljaju i na taj način ometaju san.

Ako žudite za snom pravednika, ne jedite dva sata prije počinka, probajte s pjenušavom kupkom i nemojte piti gazirana pića poslije 18 sati.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo