Psiha

Psiha

Zbog ovog ćete dobro razmisliti prije nego sljedeći put viknete na dijete 

Odrasli koji viču na djecu mogu biti štetni za razvoj djeteta podjednako kao seksualno ili fizičko zlostavljanje, otkriva nova studija 

Roditelji, učitelji, treneri i drugi odrasli koji viču na djecu, omalovažavaju ih ili im verbalno prijete mogu biti jednako štetni za njihov razvoj kao i seksualno ili fizičko zlostavljanje, otkriva nova studija objavljena u časopisu Child Abuse & Neglect. 

Kako bi se olakšala prevencija, autori su pozvali da se verbalnom zlostavljanju u djetinjstvu pripiše posebna kategorija zlostavljanja. 

Što napraviti i kako se ponašati ako vam je bliska osoba doživjela zlostavljanje – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Četiri kategorije zlostavljanja 

Zlostavljanje djece trenutačno se klasificira u četiri kategorije — tjelesno zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, emocionalno zlostavljanje, čiji je dio verbalno zlostavljanje, i zanemarivanje — a ova studija može pomoći u izradi strategija za prevenciju i liječenje. 

Za razliku od drugih oblika emocionalnog zlostavljanja, uključujući ravnodušnost, prešućivanje ili svjedočenje obiteljskom nasilju, istraživači su verbalno zlostavljanje okategorizirali kao “otvorenije” i rekli da ono “zaslužuje posebnu pozornost”. 

Po narudžbi Words Matter, britanske dobrotvorne organizacije koja ima za cilj poboljšati zdravlje djece zaustavljanjem verbalnog zlostavljanja – studiju su proveli istraživači sa Sveučilišta Wingate u Sjevernoj Karolini i University Collegea u Londonu. 

Verbalno zlostavljanje u djetinjstvu očajnički treba priznati kao podtip zlostavljanja zbog doživotnih negativnih posljedica, izjavila je glavna autorica studije, profesorica Shanta Dube. 

Trajni učinci verbalnog zlostavljanja 

Studija, koja je proučavala utjecaj vikanja od strane odraslih kao što su roditelji, učitelji i treneri, citirala je nekoliko radova koji su sugerirali da se trajni učinci verbalnog zlostavljanja u djetinjstvu mogu manifestirati kao mentalni stres, poput depresije i ljutnje; eksternalizirajući simptomi, kao što je počinjenje zločina, uporaba supstanci ili počinjenje zlostavljanja; te fizički zdravstveni ishodi, kao što je razvoj pretilosti ili bolesti pluća. 

Jessica Bondy, osnivačica Words Matter, naglasila je važnost shvaćanja pravih razmjera i utjecaja verbalnog zlostavljanja u djetinjstvu. 

Svi odrasli ponekad budu preopterećeni i govore stvari nenamjerno. Moramo raditi zajedno kako bismo osmislili načine za prepoznavanje ovih postupaka i okončanje verbalnog zlostavljanja djece od strane odraslih kako bi djeca mogla napredovati. 

Emocionalno zlostavljanje češće nego tjelesno 

Ova najnovija studija otkrila je da se možda događa potencijalno značajan “pomak u zlostavljanju u djetinjstvu”, budući da se prevalencija emocionalnog zlostavljanja u djetinjstvu povećala, dok je tjelesno i seksualno zlostavljanje opalo, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. 

Istraživači su također pozvali na potrebu za dosljednošću u definiranju verbalnog zlostavljanja u djetinjstvu kako bi se njegova prevalencija i učinak mogli primjereno izmjeriti, te razviti intervencije. 

Resursi dostupni na web stranici Words Matter potiču odrasle da izbjegavaju vikanje, vrijeđanje, ponižavanje ili vrijeđanje u razgovoru s djecom, kao i da razmisle prije nego što progovore i odvoje vrijeme da poprave odnos s djetetom nakon što je rečeno nešto povrijeđeno. 

Slično tome, prvo pravilo vikanja je suzdržati se od kritike dok to činite, rekla je Elizabeth Gershoff, profesorica ljudskog razvoja i obiteljskih znanosti te istraživačica roditeljske discipline. 

Mala djeca vjerojatno će apsorbirati samo frustraciju, a ne i sadržaj vike. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo