Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

Benigna hiperplazija prostate – koliko znate o ovoj bolesti?

Shutterstock

U mjesecu podizanja svijesti o muškim bolestima, studenom, mnogi muškarci odlučuju puštati svoje brkove i brade te na taj način podržati oboljele kao i potaknuti sve na pravovremene preglede i brigu o zdravlju.

Jedan od ključnih „muških“ problema i bolesti, od čega se i krenulo u kampanju „Movemeber“ poznatu u svijetu kao onu koja podiže svijest i poziva na prevenciju o bolestima prostate. Upravo zato ističemo važnost jednog ključnog minerala koji olakšava zdravstvene probleme vezane uz povećanu prostatu.

Zašto su menstruacije bolne i kako si pomoći

Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate (BPH ili uvećanje prostate) bolest muškaraca koja se javlja nakon 45. godine života, a manifestira se različitim tegobama kod mokrenja kao što su – učestalo mokrenje, urgentno mokrenje, ili je moguća pojava simptoma otežanog početka mokrenja, tanki mlaz mokraće, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura.

Koliko znate o načinima unošenja i konzumacije vitamina C?

BHP ne zahtjeva nužno terapiju, što ovisi o vrsti i intenzitetu simptoma. U težim slučajevima stanje zahtjeva uporabu lijekova ili kirurški zahvat, što ovisi naravno o procjeni liječnika. Uz postojeće neugodne simptome, BHP kronično može dovesti do oštećenja mokraćnog mjehura zbog zaostajanja urina u mokraćnom mjehuru.

Zadržavanje urina u mjehuru može uzrokovati uremiju (nakupljanje otpadnih tvari) i kasnije oštećenje funkcije bubrega. Smetnje mokrenja kod muškaraca ne moraju nužno biti uzrokovane problemima s prostatom, stoga u slučaju pojave simptoma bitno je kontaktirati liječnika specijalistu. Može li se postići poboljšanje simptoma BHP promjenom životnih navika? Odgovor je da. Smanjen unos tekućine prije spavanja, promjena prehrambenih navika te uporaba dodataka prehrani može uvelike pripomoći poboljšavanju simptoma BHP-a.

Koji su znaci oslabljenog imuniteta?

Što koristiti za ublažavanje simptoma?

Dodaci prehrani na bazi ploda sabal palme pomažu održavanju normalne funkcije mokraćnih puteva i normalne funkcije prostate. Izuzetno je dobar izvor nezasićenih masnih kiselina i fitosterola koji usporavaju rast prostate i ublažavaju spomenute tegobe.

Sjemenke bundeve također su dobre za ublažavanje simptoma. Bogate su cinkom, vitaminima A i E. Muškarci koji boluju od problema s prostatom bi trebali iz prehrane izbaciti sve izvore kofeina, alkohola te prestati pušiti.

Veliki izbor namirnica može pomoći kod problema s prostatom. Kelj, prokulice, cvjetača i brokula bogati su antioksidansima te mogu zaštititi prostatu od razvoja karcinogenih promjena. Rajčica koja je bogata likopenom ima isti učinak, a zanimljiva je i činjenica da se kuhanjem rajčice likopen dodatno oslobađa pa je ova namirnica vrlo zdrava i nakon kuhanja.

Anemija – prevencija i simptomi

Od minerala od pomoći mogu biti kalcij i magnezij. Studija koja je rađena na 30 pacijenata s problemima benignog povećanja prostate utvrđen je disbalans minerala kalcija i magnezija u serumu.

Magnezij u obliku magnezijevog klorida izvrstan je izvor ovog minerala. Magnezij klorid se vrlo lako otapa u vodi, iako ima moćno djelovanje, okus mu nije privlačan pa ga možete kombinirati s voćnim sokovima ili koristiti kao bazu za smoothie. 

Magnezij ujedno doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnom funkcioniranju živčanog sustava, normalnoj funkciji mišića, održavanju normalnih kostiju i zubi.

Zato neka studeni bude mjesec u kojem ćete napraviti korak vi ili potaknuti muškarce iz vaše okoline da dostatan unos magnezija bude dio vaše i njihove svakodnevice.

Magnezij je ključ za miran san i prevenciju bolnih grčeva u nogama

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo