Shutterstock

Kažu da zdrav čovjek ima tisuću želja a bolestan samo jednu; poznato? Iskreno, meni je…

Nažalost imao sam (ne)prilike boriti se sa nekim malo ozbiljnijim ozljedama, pa čak i kada imam običnu gripu/prehladu, samo želim da ista što prije prođe i vratim se u normalu. Nadam se da vi niste morali odraditi ništa ‘opasno’ kako bi cijenili zdravlje već da ste se ulovili kako vam i najobičnija prehlada smeta do te mjere da zaista samo želite da ozdravite – konačno!

Zašto vam to pišem……

Neki dan sam imao prilike naletiti na jedan koristan članak o važnosti jutarnjih rituala za sveopće funkcioniranje organizma i moram vam priznati da sam se zamislio nad pročitanim. Nikada nisam prije razmišljao o tome, ali kada sam pročitao napisano, dobrano sam se zamislio nad svojim jutarnjim rabotama. Dakle, kakvi su vaši jutarnji rituali? I prije nego odgovorite, dopustite mi da vam skrenem pažnju na sljedeće:

Imunitet treba “gorivo”

Kažu da je doručak najvažniji obrok u danu? Možda je, možda nije, ali ono što je sigurno jest činjenica da ako se nakrcamo kvalitetnim mikro i makronutrijentima ujutro, tada ćemo se lakše boriti sa raznim klicma i virusima koji nas očekuju van naša sigurna četiri zida. Imunitet ne može funkcionirati bez goriva, a svi znamo što je kvalitetno gorivo za naš organizam.

Evo još nekoliko načina kako učvrstiti vašu voljenu pozadinu…

Kvalitetne jutarnje rutine nam pomažu da se kvalitetnije othrvamo dnevnom stressu i da lakše prihvatimo i ono što nam možda i ne odgovara u situacijama kroz dan

Disciplina je ključ uspjeha

Ja bih rekao i zdravlja! Mi ljudi, jednostavno volimo red i ispravite me ako griješim ali nisam čitao niti jednu biografiju neke slavne ličnosti a da nisam uočio iznimnu količinu discipline u njihovim životima. Da, ponekad nam se neće dati pripremati kvalitetan obrok u 6 ujutro ili se dići pola sata ranije kako bi sve stigli, ali budite sigurni da vaše tijelo i vaš organizam voli i disciplinu i bioritam na koji ste se navikli. I ako vam jedno od ovoga dvoje nije posloženo kako treba postoje šanse da ćete biti podložniji stressu, kratkim prehladama, imati slabiji san i tako unedogled…

Sabotirate li sami sebe kada je u pitanju mršavljenje?

Kažu da prve misli oblikuju ostatak vašeg dana, pa vam stoga predlažem da vam prvih pola sata na pameti bude nešto pozitivno – ZAPAMTITE; iz negativnih misli se ne mogu roditi pozitivna djela, a vi i jedino vi ste odgovorni za iste!

Ovo su neke moje misli o jutarnjim rutinama, a što je sa ostatkom dana?

Još jedna pametna narodna kaže: ‘Kako siješ, tako ćeš i žeti…’, bome da……Nisam siguran da li je to igdje toliko očito kao u priči sa zdravljem. Dok šetam gradom volim promatrati ljude i ono što sam uočio jest da bez obzira na pretilost, dosta ljudi ima nekakav deformitet/restrikciju u posturi (kifoza – pogrbljenost, ravna stopala – što se očituje u položaju koljena kod hodanja, pretilost zbog koje kompenziraju i najosnovnije kretnje – hodanje).

Fora je u tome što ih to možda trenutno ne smeta ali budite sigurni da će doći trenutak kada će ih taj isti problem podsjetiti na ono što su trebali činiti za svoje zdravlje, a nažalost (iz kojeg got razloga) nisu! Dragi moji, mi smo stvoreni za kretanje i ako se ne krećemo (pri tome ne mislim od stana do auta i hodanje na poslu), naš imuno sustav, naše tijelo općenito propada. I to je jasno ko’ dan! Postavljajući stvari iz te perspektive, imamo dva izbora ili ćemo se baviti kretanjem/vježbanjem ili ćemo se baviti bolnicama/liječnicima – DRUGO NE POSTOJI! I što prije prihvatimo potonje, to je bolje za nas same. Također se ne mogu načuditi činjenici da je lakše iskrcati cca 800 – 1000kn za magnetnu i još XY kuna za neku kvalitetniju rehabilitaciju nakon ozljede npr. koljena, nego uložiti te novce u mjesečnu članarinu u nekoj teretani i možda za pokoji sat sa osobnim trenerom.

5 najboljih savjeta za trkače!

Benefiti su nemjerljivi i uopće ne treba postavljati pitanje što je mudrija investicija, ali trebamo postaviti pitanje zašto nam je normalno platiti mehaničara da nam popravi auto a nije normalno uložiti novce u naše jedino i nezamjenjivo tijelo? Bome smo čudni mi ljudi……

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo