Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

Muči vas žgaravica, gastritis, refluks kiseline iz želuca… Kako si pomoći?

Zatvor kao i loša probava i probavne smetnje problemi su o kojima se malo priča pa tako i zna, iako pogađa mnoge.

Periodično ili često, ovi problemi dio su svakodnevice mnogih koji nas ometaju u stresnim situacijama, nakon određene hrane, na putovanjima kao i mnogim drugim okolnostima a ponekad je i bolest uzrok. Problem je rješiv, ali potrebno je odrediti uzrok te ga riješiti. Evo jednog minerala koji je odličan u regulaciji i borbi protiv učestalih probavnih problema.

Magnezijev klorid – dragocjeni mineralni spoj – pokazao se vrlo učinkovitim u liječenju brojnih bolesti, između ostalog, jedan je od vrlo značajnih minerala u liječenju problema sa zatvorom. Zatvor tj. konstipacija označava stanje u kojoj osoba ima rijetke, tvrde i suhe stolice, ali i promjene u rutini pražnjenja crijeva. Uzroci zatvora mogu biti loša prehrana procesuiranom hranom kojoj nedostaje vlakana, zatim nedostatak kretanja, psihološki problemi, npr. stres i potištenost te uporaba nekih lijekova. Neadekvatne količine magnezija u tijelu također mogu uzrokovati zatvor. Magnezij na prirodan način stimulira pokretljivost i kontrakcije mišića crijeva, opušta debelo crijevo, hidratizira i omekšava stolicu (zbog svojstva navlačenja vode) te omogućava lakši prolazak crijevnog sadržaja. Magnezij ne uzrokuje navikavanje kao što to rade sintetski laksativi.

Magnezij se smatra vrlo sigurnim i učinkovitim mineralom za pomoć u liječenju konstipacije, no prije nego što odaberete magnezij za rješenje ovog problema posavjetujete se s ljekarnikom ili liječnikom.

Jedan od vrlo čestih problema probavnog sustava je i gastritis. Simptomi koji ga prate je pečenje ili žarenje u želucu, mučnina, povraćanje, nadutost, kao i podrigivanje i žgaravice. Uzroci su traume želučane sluznica uzrokovane uporabom lijekova, alkohola, neadekvatnom prehranom ili utjecaj bakterije Helicobacte pylori na sluznicu želuca. Uz gastritis se često javlja i GERB, tj. gastroezofagealni refluks. GERB predstavlja patološko stanje uzrokovano refluksom (vraćanjem) želučanog sadržaja u jednjak. Često se žale osobe da nakon konzumacije kiselih sokova stanje im se pogoršava. Potrebna je precizna dijagnostika da se otkrije uzrok ovog stanja.

Proljetne prehlade ili sezonske alergije – kako prepoznati razliku?

Koje rješenje postoji za nadoknadu vitamina C a da ga mogu uzimati osobe koje pate od žgaravice i gastroezofagealno refluksa (GERB)?

Osobe koje imaju problema sa žgaravicom, gastritisom, refluksom kiseline iz želuca svakako bi bilo dobro da uzimaju ne kiseli oblik vitamina C – natrijev askorbat. Naime, natrijev askorbat se naziva još i «puferirani» oblik vitamina C budući da mu se pH kreće između 7,2 – 7,8. Posebno je pogodan za osobe koje ne podnose kiselinu i pate od želučanih tegoba uzrokovanih pretjeranom kiselošću. Prednost natrijevog askorbata je i svakako njegova brza topivost u vodi, brzo se apsorbira u probanom sustavu te su istraživanja pokazala da ima prolongirajući učinak tj. da se dulje zadržava u oranizmu te bolje ispoljava svoj efekt.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): bolest od koje pati sve više osoba

Ne oklijevajte riješiti se neugodnih probavnih problema već danas jer svakodnevica može i mora biti ljepša!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo