Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Nepravilno nošenje torbe može uzrokovati bolove, ali i razvoj skolioze

Shutterstock

Torba je dio svakodnevice muškarca a naročito žene. Ruksake nose djeca a najteže osnovnoškolci. Torbe nose osobe treće životne dobi ali i invalidi i trudnice. Svaka torba ne smije biti pretrpana i preteška za osobu koja je nosi.

Muškarci nose radne torbe obično ne pretrpane u jednoj ruci i nemaju posljedice. Mladići često nose torbe preko jednog ramena oblika naprtnjače i podižu to rame te se krive tijelom u jednu stranu. Žene torbe nose još lošije. Pretrpane torbe i vreće stavljaju u jednu „jaču ruku“ podižu rame (da se ne vuče torba po podu) krive se u suprotnu stranu, ponekad oslone težište na kuk i kao posljedica javlja se bol u križima, leđima, vratu ili ramenu te redovito glavobolja, umor, zujanje u ušima.

Što je s ruksacima i planinarenjem?

Toplije vrijeme koje dolazi izmamit će brojne ljubitelje aktivnosti u prirodi na izlete i brdske obronke.

Torba ne smije lupati po guzi, ne smije biti visoko na lopaticama ja je nosi pogrbljeno kao teret i nikako je ne smije nositi uvijek na jednom ramenu jer je prenaprezanje mišića jedne strane tijela podloga za razvoj skolioze, loše pozicije kralježnice.

Pretjerano guranje desnog ramena naprijed, rotacija ruke prema tijelu i naginjanje glave u desnu stranu s vremenom blokira rad štitne žlijezde što uzrokuje umor, razdražljivost, temperaturne promjene-znojenje kao početne simptome.

Odluke koje fizioterapeut savjetuje za 2018. godinu

Starije osobe su iskusnije i nastoje torbe vuči a ne pretrpane nositi ali ih ometaju stepenice na kojima opet osjete problem težine koji se očituje u prenaprezanju mišića šaka i ruku, ramenog obruča i vratne kralježnice te se javljaju zakočenosti prstiju, otekline zapešća, bolovi u ramenima glavobolje i smetnje vida, te zaduha i malaksalost. Rješenje je u ponovljenoj šetnji sa manjim teretom u rukama što će pogodovati općenitom zdravlju. Invalidne osobe svoje torbe postavljaju na stražnju stranu kolica što zahtjeva okretanje u stolcu i moraju paziti na težinu koju prenose rotacijom, ili se prisiljavaju da svedu potrebe na minimum.

Zajedničko za sve koji nose torbe je nužnost da teret nije veći od osnovnih mogućnosti, da torbu ne nose uvijek u istoj ruci ili na istom ramenu, da ne rotiraju tijelo i ne naginju se na jednu stranu opetovano i da osobi koja nosi pretešku torbu pomognu da se ne umori ili ozlijedi. Kakovu god torbu izaberete ona Vam treba biti zadovoljstvo i pomoć.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo