Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Ožiljci nakon operacije dojke – kako ih tretirati?

Shutterstock

Od rođenja do danas doživjeli ste puno ožiljaka. Emocionalne traume, nehotični ili namjerni udarci, posjekotine ostavljaju u našem tijelu ožiljke na različitim nivoima.

Svi naši ožiljci nalaze se u i na fascijama. Fascije su vezivno tkivni 3D omotači svih struktura u našem tijelu i zaslužni su za spremanje svih sila koje su ikada djelovale na naše tijelo.

Danas je riječ o posebnim ožiljcima. Oni su nastali kada se sruši cijeli svijet jer netko kaže “imaš rak dojke“.

Tada nastaje niz ožiljaka s kojima se živi cijeli život, ali najveći je onaj najvidljiviji i cilj je našeg zanimanja.

Najveći ožiljak nakon operacije dojke može biti nakon reza koji ide od prsne kosti sve do lopatice. On krije mjesta s kojih su odstranjeni dijelovi dojke, možda dijelovi prsnih mišića, a vrlo često i svi limfni čvorovi.

Različite operativne tehnike uvjetuju različite oblike ožiljaka

Takav opsežan rez ponekad krije i dio leđnog mišića koji je djelomično preokrenut pa sada glumi dio prsnog mišića i nadoknađuje tkivo prednje strane grudnog koša. Različite operativne tehnike uvjetuju različite oblike ožiljaka. Mogu biti gotovo neprimjetni, sakriveni ispod dojke ili zamjetni vertikalni. Ponekad ste čuli da je šivano nekoliko slojeva što znači da su spojene neke fascije i da više ne kližu jedna po drugoj nego su blokirane, slijepljene i ne daju se pomicati; niti koža, niti tkivo ispod ali niti mišić ispod. Takav ožiljak je u nekoliko slojeva i žudi da ga se oslobodi stiska koji su uzrokovali konci ili kopče što spajaju dva dijela u cjelinu. Svi ožiljci spojeni su nitima fascija sa svim dijelovima tijela i u vidljivom području kože, ali i u nevidljivom području unutar tijela.

Zamislite jednu blještavu svjetleću plesnu kuglu koja dijeli nizove zraka u svim smjerovima. Tako je i dojka povezana sa svim dijelovima tijela svojim fascijalnim nitima. Kada moramo pokidati niti, skrate se i pokidaju spojevi s tkivima u blizini, ali i udaljeni na mjestima gdje ne očekujemo reakciju kao što je suprotni jajnik ili neko stopalo.

Svakako se osjeća stezanje i kratkoća površnih ožiljaka i ponekad pribjegavamo upotrebi preparata koji će ih otopiti i učiniti glađima i manje izbočenim.

Posljedice netretiranih ožiljaka

Takav tretman donosi privid da su sve strukture ponovo slične površine i da je skoro kao i prije. Nažalost rijetko nakon operacije dojke ne nastane posljedica netretiranih ožiljaka. I kada se rastegne rameni obruč pa se može dohvatiti visoka prečka i kada se može samostalno napraviti frizura tom rukom ili zakopčati grudnjak, ipak u dubini vlada ožiljak koji s vremenom skraćuje sve veće područje tijela i bez zvuka i najave uzrokuje da se područje operirane strane tijela primakne prema prsnoj kosti. Tada se rame nagne naprijed i dolje, kralježnica se pomalo zarotira i povuče lopaticu prema dolje te je zalijepi uz rebrani luk.

Jačanje imuniteta – stručnjaci otkrivaju na što sve morate paziti

Glava se lagano nagne u tu stranu, oteža se okretanje u suprotnu stranu, a donja vilica izgubi oslonac na sredini zagriza i povuče se također u tu stranu. Kasnije zazuji u ušima, jave se glavobolje, pokvari se vid, a u šaci te ruke jave se trnci ili ruka natekne bez obzira je li bila preopterećena ili je neradno visila uz tijelo. Svi nabrojani simptomi ne moraju se nužno pojaviti kod svake osobe, ali ih često žene zanemaruju i dozvoljavaju da im kvare kvalitetu života.

Važno je znati da ožiljci ne moraju vladati tijelom nakon operacije već da mogu biti uspješno tretirani i oslobođeni za dobru funkciju tijela. Tri mjeseca nakon operacije potrebno je kvalitetno procijeniti ožiljke.

Procjena ožiljka

Fizioterapijska procjena ima zadatak da u 90 minuta ocijeni vitalitet svakog ožiljka, nužnost i metodu tretmana , ali i posljedice koje se već manifestiraju. Procjenom posture promatra se cijelo tijelo u skladnoj funkciji stojeći, ležeći i kroz testove tako da se registriraju ograničenja pokreta, bol ili trnci kao rezultat nekih skraćenja. Dobra funkcija cijelog tijela omogućava da bez loših posljedica iza sebe ostavite i dijagnozu i operaciju i traumu kroz koju ste prošli. Svakako tretman specijalnim manualnim tehnikama omogućava da se ožiljci oslobode na svim nivoima. Da vrate vitalitet tkivu i da se oslobode blokirane funkcije pokreta, hormona ili zaustavljenog života. Svaki ožiljak je nužno procijeniti bez obzira na starost ili vidljive promjene jer i uvučeni ili izbočeni, blijedi ili crveni, tvrdi ili mekani ožiljci na bilo kojem dijelu tijela skrivaju bol i potrebna im je pomoć.

Pobijedili ste rak! Sredite i ožiljke! Veselite se kvalitetnom životu bez ružnih posljedica!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo