Plivanjem otopite kilograme na godišnjem odmoru - Ordinacija.hr

Foto: Shuttertsock

I taman kad ste pomislili da vas neću gnjaviti sa vježbanjem, kalorijama i sličnim ‘glupostima’ na vašem zasluženom godišnjem, ja opet krenem po starom

Ali ok; na godišnjem ste i trebate se odmoriti. Odmor je najvažnija komponenta treninga, a također i našeg mentalnog zdravlja; pogotovo nakon naporne poslovne/radne godine. I tako i treba, malo odmorite, napunite baterije i ako pomislite na neku vrstu vježbanja evo mog prijedloga. Radite ono, što tijekom godine niste radili. Simple as that!

Video: Kakav ste tip vježbača?

Ako ste se kroz godinu cijelo vrijeme vrijedno pripremali u teretani i dizali utege i mahali girjama, tada bi vam definitivno savjetovao da za vrijeme odmora trčite, plivate, vozite bicikl, ili bilo što drugačije od onoga što ste radili kroz godinu. Drugo vrlo bitno pravilo je da tijelom odmora (a i tijekom velikih vrućina) smanjite intenzitet treninga jer od toga imate dvostruku korist:

  • Radite ‘deload’ u trenažnom procesu i dajte svom tijelu priliku da se odmori
  • Odmarate i pripremate svoj zglobno – tetivni sustav za opterećenja koja dolaze s početkom nove trenažne sezone

Trbušnjaci nisu dobri za vaša leđa i to je istina, nažalost…

Zašto baš plivanje?

No dobro, sada znate osnove pa bi vam želio skrenuti pozornost na još jednu malu činjenicu – plivajte! Pitate se zašto? Vjerujem da ne trebam pisati o benefitima plivanja na muskulaturu i na oporavak zglobno – tetivnog sustava ali napisat cu vam nešto što zasigurno niste znali. Plivanje troši uvjerljivo najviše kalorija od svih ostalih rekreativnih cikličkih aktivnosti (trčanje, hodanje, rolanje, vožnja biciklom…) pa tako uz potonje benefite, imate još i onaj koji se zove ‘kalorijska potrošnja’!

Puno sjedite i samo je pitanje dana kada će vas početi boljeti leđa… A što onda?

5 najboljih savjeta za trkače!

Vrlo vjerojatno niste znali, ali 30 minuta laganog plivanja troši oko 220 kcal dok 30 minuta trčanja na brzini od 10 km/h troši oko 300 kcal. Pa sad vi vidite isplati li se rekreativcima više lagano plivati ili trčati po ne baš tako ‘ležernom’ tempu. Naravno, ukoliko malo ‘potegnete’ vaša potrošnja će biti veća, ali ovo su samo okvirne informacije da imate dobar razlog zašto izabrati plivanje povrh drugih cikličkih aerobnih aktivnosti.

Prilagodite ljetnu prehranu ljetnom treningu!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo