Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Što je sportska fizioterapijska procjena?

Svaka osoba ima urođenu potrebu za kretanjem što joj omogućuje ostvarenje osnovnih životnih potreba – preživljavanja, razmnožavanja i stjecanja materijalnih dobara važnih u socijalnom životu.

Kretanje omogućuje vrlo sofisticirani sustav koji na prvi pogled obuhvaća kosti za stabilnost tijela, mišiće za pokretanje i zglobove koji su mjesto kontakta i prijenosa opterećenja. Sve to funkcionira zahvaljujući centralnom živčanom sustavu: mozgu i živcima koji vrše upravljanje, ispravljanje. Unutarnji organi daju sve mogućnosti kao što su krvotok, disanje, hormone, eliminaciju.

Što je fascija?

Malo se zna da postoji najveći sustav u tijelu koji sve to vrlo nježno, čvrsto, pokretno, vješto spaja a zove se fascija.

Fascija je sveobuhvatna mreža građena od kolagena i elastina u osnovnoj supstanci koja spaja sve navedene sustave i uz to u djeliću sekunde prima i vraća odgovor, sprema sve emocije, traume, ozljede i u konačnici stvara ograničenja za naše dobro pokretanje i vršenje finih željenih funkcija.

Fizioterapijska procjena registrira, testira i stvara plan za popravak svih fascialnih blokada, oštećenja ukratko ocjenjuje i stvara mogućnost dobrog fizičkog a time i psihičkog opterećenja u radu, rekreaciji i sportu.

Sportska fizioterapijska procjena dodatno obraća pozornost ne samo na sve prethodne traume od rođenja do današnjeg dana, već na posljedice neadekvatne posture – pozicije tijela iz koje se izvode sve kretnje.

Sportska fizioterapijska procjena sastoji se od:

 • niza pitanja na koja su nužni iskreni i točni odgovori,
 • vizualnog pregleda cijelog tijela od nogu do glave u stojećem i ležećem položaju a prema specifičnim potrebama i u drugim pozicijama,
 • od testova pokretljivosti svih velikih zglobova ali i testiranja specifičnih zglobova kralježnice kao što je veza sa zdjeličnim obručem i glavom,
 • od bazičnih neuroloških, ortopedskih testova koji prikazuju bitna oštećenja,
 • nakon pregleda sumiraju se informacije i piše zaključak koji korisnik nužno treba razumjeti pa se pojašnjava uzrok nekog simptoma, način na koji se simptom može eliminirati, važnost učešća korisnika u terapijskom procesu kroz redovito provođenje naučenih vježbi, pozicioniranja ali i ne provođenja aktivnosti koje onemogućuju dobar rezultat terapije,
 • cilj korisnika i fizioterapeuta mora biti zajednički dogovoren da bi svi sudionici maksimalno mogli učestvovati u stvaranju uspješnog i dugoročnog rezultata.

Tko treba sportsku fizioterapijsku procjenu?

Svaka osoba koja je rekreativno ili aktivno bavi bilo kojom vrstom sporta uključujući i šah i pikado. Svako dijete u rekreativni a nakon toga u aktivni sport ulazi sa nezavršenim rastom i nekim posturalnim odstupanjima. Nije potrebno imati dijagnozu da se njome bavimo već je nužno educirati svakog malog sportaša, ali i roditelje, da se zapaža na tijelu što nije dobro kao što su:

 • gležnjevi koji padaju prema sredini tijela
 • koljena koja streme ususret 
 • jako izbočena stražnjica i veliki luk područja donjeg dijela leđa
 • pogrbljeni položaj i povučena ramena naprijed
 • stršeći dijelovi lopatica koji se ne oslanjaju na rebrima
 • vilica koja kod govora klizi u jednu stranu.

Sve nabrojene simptome fizioterapeut opaža, bilježi i nužno pojašnjava koji je uzrok nastanka te kao najjednostavnije popraviti zatečeno stanje. Nakon oslobađanja fascilanih blokada i popravljanja posture mogu se specifičnim vježbama ojačati slaba područja jer neurokinetičkim testiranjem doznajemo koji mišići ne rade adekvatno i blokirani su zbog preopterećenosti ili nisu dovoljno facilitirani da se uključe prema našim željama.

Svaki sport dodatno ima zahtjeve na tijelo i nužno je osigurati dobru mišićnu, fascilanu, i živčanu aktivaciju kao bi rezultati bili vrhunski. Blokirano tkivo nikada ne može dati odličnu funkciju jer je kratko, sporo i sklono ozljedama koje su zaštita od većih trauma.

Nakon dobre fizioterapijske procjene provode se individualni fizioterapijski tretmani u kojima prema potrebi koristimo sve fizikalne agense kao što su: struja, magnet, voda, manualne tehnike počevši od masaža pa sve do mobilizacija tkiva rukama ili aparatima, blato ili parafin. Visoko educirani fizioterapijski stručnjaci odabrat će najbolju tehniku prema specifičnim zahtjevima a uz osnovne elektroterapijske usluge koriste se i aparati visoke tehnologije kao što je aparat za ciljanu radiofrekvenciju koji neposredno po ozljedi počinje restrukturiranje oštećenog tkiva ili BEMER terapija mikrocirkulacije koja poboljšava mikrocirkulaciju cijelog tijela i stvara novu kapilarnu mrežu za poboljšanje energetskih sposobnosti tijela (snage) i ubrzavanje svih procesa oporavka uključujući tretmane ozljeda i oporavak tijekom spavanja.

Vrhunski sportaši imaju svoje fizioterapeute koji se brinu o njihovim funkcionalnim sposobnostima, a svatko može imati svog fizioterapeuta koji će popraviti svakodnevne i rekreativne sposobnosti i učiniti život zanimljivijim i bezbolnim.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo