Kolumnisti i blogeri: Novo doba nutricionizma

Svi znamo da je jabuka zdravija od čipsa, ali kako znati je li jabuka najbolje voće za vas?

Shutterstock

Informacija o prehrani je više nego ikada, što na internetu, što u medijima, ali nažalost sve nisu točne.

Posao nutricionista je prevoditi ljudima njihove potrebe u konkretne i praktične primjere prehrane.

Pravilna prehrana svakako može produljiti ljudski život i učiniti ga kvalitetnijim. Edukacijom o ispravnom načinu prehrane preventivno se djeluje na kasniju pojavu bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, problemi s visokim tlakom, šećerna bolest, mnoga kancerogena oboljenja te svakako pretilost kao ishodište većine nabrojanih bolesti i oboljenja. Pravilan način prehrane ne garantira apsolutno zdravlje, ali definitivno usporava prve znakove ili pojavu oboljenja.

Kako otkriti na koju hranu ste alergični? Postoje dva načina, a nutricionistica zna sve o tome

Svaki klijent/pacijent zbog određene dijagnoze i/ili nutritivnog statusa zahtjeva individualni pristup, kako bi mu se pružila najbolja moguća nutritivna skrb.

Čimbenici o kojima se vodi računa su:

  • Dob (dojenčad, mala djeca i odrasli)
  • Posebna stanja poput trudnoće, stanja nakon porođaja i dojenja
  • Prehrana klijenata mora odgovarati biološkoj potrebi organizma te vrsti i stupnju bolesti. Jasno je da se u ovakvim slučajevima pri izboru namirnica ciljano treba obratiti pažnja na nekoliko temeljnih karatkteristika:
  • Vrstu namirnice
  • Sastav
  • Prikladnost
  • Energijsku vrijednost
  • Način pripreme
  • Broj i raspored obroka tijekom dana

Nutricionisti 21. stoljeća izrađuju personalizirani pristup individualno rješavajući potrebe svakog klijenta, u narodu bi se reklo: jedan na jedan. Personalizacija je danas nužnost, a ne izbor jer opća pravila i zastarjele prehrambene smjernice ne vrijede za dvije osobe različitih potreba i načina života.

Prepoznajte simptome intolerancije i alergije na hranu – radi se o različitim tegobama

Svi znamo da je jabuka zdravija od čipsa, međutim je li baš jabuka pravi izbor voća za neku osobu ili joj može naškoditi, tu nastupa personalizacija prehrane i znanost nutricionizma kao rješenje.

Ljudski metabolizam je organizirani sustav koji nam osigurava energiju, a cilj mu je u potpunosti iskoristiti makronutrijente koje unosimo u organizam. Nutricionist ima važnu ulogu u sastavljanju individualnog plana prehrane s točno određenim unosom proteina, masti, ugljikohidrata, i to sve u skladu s biokemijskim nalazima, dobi, antropometrijskom i psihološkom stanjem klijenta.

Personalizirana prehrane sinergijski povezuje znanje iz područja nutricionizma, medicine i farmacije, te nutricionističke obrade i dijagnostike.

Imate artritis? Nutricionist izdvaja namirnice koje trebate izbjegavati, ali i one koje trebate jesti

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo