Proljetno sunce i šarenilo prirodnih boja ponovo nam vraćaju osmijeh na lice. Boje imaju magičnu moć na naše raspoloženje, što je znanstveno dokazano.

Terapija bojom je holistička, neinvazivna terapija koja uključuje korištenje boja za liječenje različitih tjelesnih i emocionalnih teškoća. U terapiji bojom koriste se principi stvaranje harmonije i kombinacije boja za iscjeljivanje. Vjeruje se kako svaki organ ima svoju karakterističnu energiju, a poremećaji na organima mogu se liječiti ako se energija upari sa odgovarajućom bojom.

Istraživanja dokazuju kako boje imaju utjecaj na naše raspoloženje. Boje mogu stimulirati rad hipofize, što može potaknuti stvaranje određenih hormona. Dokazano je kako crveno svjetlo stimulira simpatički živčani sustav, dok bijelo i plavo svjetlo stimuliraju parasimpatički živčani sustav. Boje imaju direktan utjecaj na naše misli, raspoloženja i ponašanja. Specifične boje imaju utjecaj i na određene bolesti.

Jedno istraživanje provedeno je na osobama oboljelim od vodenih kozica, simptomi su ublaženi nakon što su pacijenti bili smješteni u sobe s crvenim prozorima. Slično tome pacijenti s bolovima i simptomima depresije reagirali su dobro na terapiju s jarkim, obojenim svjetlima.

Pravilno raspoređena energija

Terapija bojom temeljena je na vjerovanju da je ljudsko tijelo sastavljeno od energičnih polja. Kada je energija pravilno raspoređena i kada slobodno cirkulira, tijelo se samo iscjeljuje. Naš najvažniji izvor energije je sunce. Sunčeva svjetlost sastoji se od sedam energija boja: crvene, narančaste, žute, zelene, plave, indigo i ljubičaste. Svaka boja ima svoju valnu dužinu i frekvenciju koje proizvode specifičnu energiju.

Često mijenjate raspoloženje? Ovo je 6 mogućih i iznenađujućih razloga

Svaka boja na nas utječe drugačije, što se pokazalo korisno u liječenju različitih bolesti. Kombinacija plave, zelene i narančaste koristi se u liječenju artritisa, zelena i žuta u liječenju dijabetesa, plava i ljubičasta u liječenju migrene, a kombinacija indigo i zelene u liječenju osoba oboljelih od malignih bolesti.

Tradicionalna medicina teško prihvaća učinke suportivnih metoda, ono što zasigurno ne mogu osporiti da proljetno plavetnilo, rascvjetale krošnje i prvi vjesnici proljeća imaju opuštajući učinak i ljekovito djelovanje na mentalno zdravlje.

Mobiteli, glazba, kašljanje, šmrcanje… Zašto uredska buka nekima smeta više, a nekima manje?

Foto: Shuttersock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo