Zašto je fizikalna terapija važna za cijelu obitelj? - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Zašto je fizikalna terapija važna za cijelu obitelj?

Imate li svog fizioterapeuta? Pitam vas ali ne uzaludno. Važno je imati svog fizioterapeuta!

On ili ona vas poznaje do u sitnice. Kod procjene ste im rekli i neke tajne(kad ste pali sa tavana a nitko ne zna kada ste doživjeli najveći emotivni stres – a nitko se ne usudi pričati sa vama o tome). Vaš fizioterapeut je ustanovio zašto vas boli kuk – ne zbog udarca već zbog rotacije potkoljenice koju vuče nestabilan gležanj. Fizioterapeutkinja vam je otkrila da zaista imate razlog za umor jer su vaši mišići prenapregnuti zbog konstantnog održavanja uspravnog tijela u rotaciji.

Postoji niz situacija u kojima je jako dobro da imate svog fizioterapeuta

Zdravu trudnoću prate vježbe koje je buduća majka dobila da nema križobolje a da se dijete udobnije namjesti zdravo naraste. Nakon poroda majka, ako je rodila vaginalno, brzo ustaje i počinje dojenje kod kojeg zbog straha ili neznanja savija kralježnicu i rotira se držeći satima bebu najudobnije, što rezultira ukočenim mišićima, glavoboljom trncima u rukama. Tada je važno posjetiti fizioterapeuta da riješi blokade mišića i nauči je dobroj poziciji i rukovanju sa malom bebom i svim kućanskim obavezama.

Roditi carskim rezom: opasno i nepoželjno!

Ako je rodila „carskim rezom“ i ima bolan horizontalni ožiljak na tijelu nužno je da nakon 3 mjeseca dođe na fizioterapijsku procjenu ožiljka i da se napravi miofascilano ili osteopatsko oslobađanje i nikada kasnije neće imati zbog toga križobolje.

Ako beba nakon rođenja ima problem motorike i ne reagira adekvatno na podražaje, nakon dijagnostike liječnik će uputiti roditelje fizioterapeutu da započnu stimulaciju neurofiziološkog razvoja.

U osnovnoj školi teške torbe, loše sjedenje, i česta „buljenja „u ekrane zaista kvare posturu i samo fizioterapeuti svojim tretmanima i savjetima za specifične vježbe mogu ispratiti dijete zdravo iz sustava obrazovanja. Ako se bavi sportom vrlo važno je da bude dobro fizioterapijski procijenjen jer tako se može spriječiti niz ozljeda ali i znatno popraviti sportski rezultati. I rekreativci često trebaju pomoć kod saniranja ozljede, ako nisu imali dobru tehniku ili bili spremni na fizički izazov.

Fizioterapeuti rješavanju simptom i savjetuju kako izbjeći predispoziciju za narednu ozljedu

Sjedilački posao uzrokuje niz skraćenja kojih nismo svjesni dok nas ne upozori bol. Fizioterapeuti daju procjenu zbog čega se javio simptom, što je potrebno učiniti da postanete dobro pokretni i da se ponovo ne javite sa istim simptomom. Svakako ćete dobiti niz savjeta kako samostalno možete popraviti neki tjelesni problem koji vas muči duže vrijeme zbog navika pokreta ili nerada.

Svaku značajniju ozljedu nakon dijagnoze ili kirurške terapije fizioterapeuti tretmanima ubrzano popravljaju nizom fizikalnih procedura elektroterapija kao što su različite vrste struja, magneta, svjetlosne terapije. Fizikalni tretmani u vodi mogu biti kupke, vježbe u bazenu, plivanje i u moru ali i vježbe u kadicama kod kuće. Tretmani blatom, parafinom i raznim uljima su također mogućnosti koje ima fizioterapeut da popravi kvalitetu vaše funkcije. Kasnije umorni od raznih životnih izazova odmor i rekreaciju također vode fizioterapeuti nakon što prilagode aktivnosti mogućnostima sustava za kretanje.

Fizioterapija i biološki sat žene

Nakon bilo kakove bolesti koja vas prisili na dugotrajno ležanje fizioterapeut masažama i specifičnim vježbama može potaknuti vaše tijelo na brži oporavak.

Iscrpljeni nakon operacija kod fizioterapeuta ćete naći odgovore kako možete vratiti dobru funkciju tijela i koristiti sve sposobnosti za ugodan život. U starosti fizioterapija pomaže već umornom tijelu da zadrži što više funkcija za dostojanstven i zadovoljan život. Ne spominjem fizioterapeute u bolnicama koji se bore za svaku minutu kvalitetnog života uz djecu, teško bolesne i starije osobe, ali naglašavam fizioterapeute koji mogu pomoći da obogatite obitelj novorođenim članom, da odgojite vrsnog sportaša ili sretnu osobu.

Do sada ste i sami zaključili da trebate imati svog fizioterapeuta ne samo kada je veliki problem nego da ga spriječite i da popravite kvalitetu svog života. Kvalitetna suradnje često prerasta u prijateljstvo a to zaista može obogatiti vaš život. Potražite svog fizioterapeuta i aktivno surađujte za zdrav i uspješan život.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo