Kolumnisti i blogeri: Generacija Y

Ženska prijateljstva imaju vrijednost koju muška nemaju

Shutterstock

Žene kao tračerice, svadljivice, one koje stvaraju grupice i podjele, drama kraljice. Sve su to slike koje razmjenjujemo u razgovorima o dinamici u ženskim timovima i ženskim prijateljstvima.

Ako smo pritom same žene, koliko si samo time loše činimo! Ženska prijateljstva su iznimno posebna i važna. Problem je u tome što mnoge žene (ali i muškarci) prijateljima nazivaju osobe koje nikako ne zaslužuju taj naziv.

Panični napadi su u porastu, ali i dalje nemamo dovoljno razumijevanja za ovaj problem

“Nisu to Pokemoni, ne moraš ih skupit’ sve“ – tako bismo mogli primjerice opisati moderna internet prijateljstva čije se brojke za pojedine ljude kreću u tisućama. “Facebook prijatelj” je odavno postao oksimoron. Ipak, današnji sustav vrijednosti sazdan je na brojkama, pa osjećaj da imamo mnogo prijatelja, više od prstiju obje ruke, vrlo vjerojatno počiva na iluziji, ali je i utješan.

Težak posao

S mnogim ljudima možemo provoditi vrijeme, popiti kavu, voziti bicikl oko Jaruna, izaći subotom na pivu, a da je među nama ponor straha, srama, a možda čak i skrivenog prijezira. Taj ponor svi imamo pred sobom i svi ga u nekom trenutku moramo premostiti s ljudima koji nam postanu pravi prijatelji.

I baš su zato prava prijateljstva tako dragocjena – jer je iza njih težak posao. Prava ženska prijateljstva su rijetka, kao uostalom prava prijateljstva općenito. Stoga se trebamo odreći stereotipa da je žena ženi zmija.

Zapravo, muška i ženska prijateljstva su mnogo sličnija nego što su različita, iako neke važne razlike ipak postoje. Istraživanja pokazuju da muška prijateljstva većinom počivaju na zajedničkim aktivnostima i instrumentalnom pomaganju. Muškarci se skupa bave aktivnostima i provode vrijeme tako što skupa obavljaju neke zadatke ili poslove. Naravno, i ženska prijateljstva uključuju zajedničke aktivnosti, ali za razliku od muškaraca, žene međusobno mnogo češće dijele emocije. I upravo je to najveća vrijednost iskrenog ženskog prijateljstva. Otvoriti se drugoj osobi može biti jako teško, ali je i iznimno važno.

Zašto je tako teško prepoznati i reagirati na svoju i tuđu traumu?

Tko vam je najbolji prijatelj? – Moja žena

Žene svojim prijateljicama govore o svojim najintimnijim osjećajima te češće jedna od druge traže utjehu i zagrljaj. Tako se kaže da muškarci u prijateljstvima stoje rame o rame, dok se žene gledaju lice u lice. To nikako ne znači da su muškarcima prijateljstva manje važna, međutim ona rjeđe imaju ove emotivne benefite.

Vjerujem da razlog zašto u muškim prijateljstvima nedostaje emocionalnog ventiliranja leži dobrim dijelom u socijalizaciji kroz koju se muškarce ne odgaja na način da budu dobri slušači i da komuniciraju o sebi i drugima. Sigurno ste već čuli da muškarci na pitanje „Tko vam je najbolji prijatelj?“ nerijetko odgovaraju „moja žena“.

Mnogi muškarci tek u intimnoj vezi zapravo po prvi puta otvoreno govore o svojim osjećajima. U jednom su u istraživanju znanstvenici došli do zaključka da muškarci češće nego žene sa svojim prijateljima provode vrijeme u izlascima punim alkohola zato što alkohol smanjuje inhibicije i tako olakšava muškarcima da jedni drugima izraze svoje osjećaje.

Jeste li sigurni da ste neke stvari zaboravili? “Zaborav” može biti psihička obrana

Hormon stresa i hormon ljubavi

Neka od pionirskih istraživanja daju uvid i u biološku podlogu posebnosti ženskih prijateljstava. Tako je poznato da postoji razlika u hormonalnom odgovoru na stres kod muškarca i žena. U stresnoj situaciji prirodno dolazi do pojačanog lučenja tzv. hormona stresa – kortizola te epinefrina. Ovi hormoni dovode do negativnih efekata stresa kao što su porast krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

Oksitocin, svojevrsni anti-stresni hormon, otpušta se u kasnijim fazama te djeluje umirujuće tako što smanjuje krvni tlak i kortizol u krvi. Čini se da muškarci snažnije osjećaju posljedice stresa baš zbog niže razine oksitocina koji se kod njih otpušta. Stoga su muškarci u stresnim situacijama mnogo skloniji klasičnoj borba ili bijeg reakciji. S druge strane, žene nakon proživljenog stresa češće traže potporu u prijateljstvima i drugim oblicima socijalne podrške.

Ženska prijateljstva tako imaju i povoljnu biološku podlogu koja ih čini snažnim utvrdama u razdobljima životnih kriza i gubitaka. U vremenu u kojem smo svjedoci nekih novih promjena po pitanjima borbe za ženska prava, međusobno podržavanje žena u svim područjima života postaje važnije nego ikad prije. Čovjek je čovjeku vuk, ali žena ženi može biti najvažnija podrška.

Ovisnosti, obiteljsko nasilje, etnički sukobi: Ima li duhovnost neke veze s tim?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo