Mikrobiomi - borci protiv prhuti

Prhut, kosa, čišćenje, Shutterstock 123433813

Vječna napast kose, prhut, nemoćna je pred snagom mikrobioma, zaštitnika kože.

Mikrobiom termin je koji označava ekološku zajednicu svih mikroorganizama, odnosno bakterija koje žive unutar i na površini našeg tijela te, kao takvi, čine važan faktor u zaštiti površine kože, a time i vlasišta kose.

Pošto je teško odrediti granicu između našeg staničnog i bakterijskog sastava, zaključak je kako žive u suživotu koji je tim uspješniji kolika je ravnoteža uspostavljena. Ravnoteža mikrobioma ovisi o brojnim vanjskim čimbenicima kao što su zagađen okoliš, kemijsko izbjeljivanje kose, koža i kosa isušena pretjeranom uporabom sušila, proizvodi za kosu koji ju isušuju ili nadražuju te boravak u presuhim ili prevrućim prostorima. Na stabilnost mikroba utječu i unutarnji čimbenici poput stresa i umora.

Prhut nastaje uslijed poremećaja ravnoteže mikrobioma vlasišta. Prhut je udružena s porastom broja bakterije pod nazivom Malassezia restricta, te smanjenjem broja bakterija Propionibacterium acnes i Staphylococcus epidermidis. Pored prhuti, neravnoteža mikrobioma može dovesti do svrbeža i crvenila kože vlasišta. – objašnjava prof.dr.sc. Ines Brajac, dr.med.

Koža vlasišta ljušti se i kada su mikrobiomi stabilni no onda je gotovo nevidljiva. Kada se ravnoteža između njih poremeti, dolazi do stvaranja velikih i vidljivih, suhih ili masnih nakupina stanica. Učinkovito liječenje prhuti počinje od uspostavljanja uravnoteženog sustava mikrobioma vlasišta. Preporuča se korištenje šampona koji su u svoje djelovanje inkorporirali tehnologiju mikrobioma, poput novih Dercos šampona protiv prhuti koji su prošli test ekstremnih uvjeta stresa, umora i zagađenja.

J.P.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!