Zdrava i lijepa kosa - powered by Vichy

Mikrobiomi – borci protiv prhuti

Foto: Shutterstock

Vječna napast kose, prhut, nemoćna je pred snagom mikrobioma, zaštitnika kože.

Mikrobiom termin je koji označava ekološku zajednicu svih mikroorganizama, odnosno bakterija koje žive unutar i na površini našeg tijela te, kao takvi, čine važan faktor u zaštiti površine kože, a time i vlasišta kose.

Pošto je teško odrediti granicu između našeg staničnog i bakterijskog sastava, zaključak je kako žive u suživotu koji je tim uspješniji kolika je ravnoteža uspostavljena. Ravnoteža mikrobioma ovisi o brojnim vanjskim čimbenicima kao što su zagađen okoliš, kemijsko izbjeljivanje kose, koža i kosa isušena pretjeranom uporabom sušila, proizvodi za kosu koji ju isušuju ili nadražuju te boravak u presuhim ili prevrućim prostorima. Na stabilnost mikroba utječu i unutarnji čimbenici poput stresa i umora.

Prhut nastaje uslijed poremećaja ravnoteže mikrobioma vlasišta. Prhut je udružena s porastom broja bakterije pod nazivom Malassezia restricta, te smanjenjem broja bakterija Propionibacterium acnes i Staphylococcus epidermidis. Pored prhuti, neravnoteža mikrobioma može dovesti do svrbeža i crvenila kože vlasišta. – objašnjava prof.dr.sc. Ines Brajac, dr.med.

Koža vlasišta ljušti se i kada su mikrobiomi stabilni no onda je gotovo nevidljiva. Kada se ravnoteža između njih poremeti, dolazi do stvaranja velikih i vidljivih, suhih ili masnih nakupina stanica. Učinkovito liječenje prhuti počinje od uspostavljanja uravnoteženog sustava mikrobioma vlasišta. Preporuča se korištenje šampona koji su u svoje djelovanje inkorporirali tehnologiju mikrobioma, poput novih Dercos šampona protiv prhuti koji su prošli test ekstremnih uvjeta stresa, umora i zagađenja.

J.P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo