Hrana i recepti

Hrana i recepti

10 jednostavnih savjeta kako tijekom zime paziti na bubrege te ih tako ojačati

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svakom godišnjem dobu odgovara energija pojedinog para organa.

To znači da upravo tim organima tijekom tog godišnjeg doba treba posvetiti posebnu pažnju, jer su zbog vremenskih uvjeta jače izloženi izazovima. Kako je, u takvom pristupu, simbol energije zime voda, onda su i organi poput bubrega i mokraćnog mjehura, koji upravljaju tekućinama u našem tijelu, upravo oni koje treba posebno njegovati tijekom zime, savjetuju stručnjaci portala bio&bio.

10 simptoma koji otkrivaju da nešto nije u redu s vašim bubrezima

10 najvažnijih savjeta kako tijekom zime njegovati bubrege te ih tako ojačati:

1. Mahunarke

Juhe i/ili variva od mahunarki, dobro ih je svakodnevno uključiti u prehranu. Mahunarke su namirnica zime! Jačaju vitalnost bubrega i snaže organizam. Grah, pogotovo azuki grah, crna soja i ostale mahunarke trebaju možda malo više vremena za pripremu, ali toplina prostora koja se dobiva kuhanjem zimi upravo je ono što nam treba, a “krčkanje” mahunarki već i mirisom pobuđuje tek.

2. Alge

Alge su sjajan izvor minerala zimi! Pri kuhanju mahunarki svakako dodajte komad alge kombu! Osim što će mahunarke učiniti probavljivijima, kombu jača i čisti krv.

3. Manje hladne tekućine

Tijekom zime važno je održavati toplinu naših unutarnjih organa, posebice bubrega. Stoga nikako nije dobro piti hladne napitke i nalijevati se tekućinom. Osim što će nam biti (pre)hladno, usporit ćemo cirkulaciju te biti izloženiji infekcijama i virozama. Tople juhe, čajevi i voda na sobnoj temperaturi bit će sasvim dovoljni tijekom zime kao sredstva hidratizacije organizma.

4. Bogati okusi

Đumbir, češnjak, sol i različite vrste ulja u pripremi hrane donijet će i dodatne bogatije okuse te isto tako pridonijeti osjećaju topline i snažne vitalne energije.

5. Bez šećera

Izbjegavajte šećer i slatke napitke sa šećerom i/ili umjetnim zaslađivačima. Osim što hlade organizam, te namirnice imaju za posljedicu i kiselo stanje krvi, što je pogodno za slabljenje imuniteta i razvoj infekcija.

6. Pokrenite cirkulaciju

Svako jutro prilikom tuširanja istrljajte tijelo (osim područja grudi i genitalija) malim ručnikom prethodno namočenim u vruću vodu s đumbirom. Iscijedite ručnik i istrljajte cijelo tijelo od stopala prema gore. Na taj ćete način pokrenuti cirkulaciju i fantastično započeti dan.

7. Spavanje

Kad god možete, tijekom zime idite ranije na spavanje. Pokušatej se disciplinirati i od 21 sat izbjegavati sve ekrane te u 22 već biti u krevetu. Kako je noć vrijeme kada naši bubrezi rade, neophodno je da im pružimo tu priliku i dobro se naspavamo. Zimi je i prirodno da nam treba više sna nego u drugim godišnjim dobima.

8. Slojevito odijevanje

Odijevajte se slojevito i što je moguće više koristite prirodne materijale te izbjegavajte sintetiku, pogotovo tijekom boravka u zatvorenim prostorijama. Redovito prozračujte prostore u kojima boravite i spavate, te održavajte vlažnost zraka i umjerenu temperaturu.

9. Koristite đumbir

Đumbiroterapija – najbolji tretman za zimu. Opušta, grije, poboljšava cirkulaciju i podiže imunitet. 

10. Kupke

Zima je i odlično vrijeme za večernje opuštajuće kupke. Korištenje eteričnih ulja svakako može djelovati i terapeutski kao i stavljanje pune šake nigarija – magnezijeva klorida u toplu kupku.

Ovo su rani i skriveni znaci raka bubrega koji se često ignoriraju

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo