Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 razloga zašto probati probiotike

Probiotici osiguravaju potrebne uvjete za savršenu funkciju crijevne mikroflore i razvoj tzv. dobrih bakterija. Oni su nutricionistički dodaci prehrani koji sadrže žive bakterije ili kulture kvasca.

S dobrom ravnotežom bakterija u crijevima imate veće izglede održavanja zdravlja, ali i boriti se protiv mnogih simptoma i bolesti. Tu vam probiotici mogu pomoći. Na tržištu je dostupna široka lepeza proizvoda, a najčešće se radi o bakterijama iz dviju skupina Lactobacillus i Bifidobacterium.

1. Iritabilni sindrom crijeva

Ako vas muči iritabilni sindrom crijeva, vjerojatno znate kako je stres od velike važnosti i on pogoršava vaše stanje, s obzirom na to da izaziva upalu u probavnom traktu, a rezultira bolovima, proljevom i gubitkom apetita. U situaciji kada smo pod stresom, on supresira supstancu inflamasom, koja pomaže očuvati zdravu ravnotežu bakterija u probavnom traktu. Koristeći mišji model, istraživači Sveučilišta Michigan su ustanovili kako probiotici mogu poništiti inhibiciju inflamasoma.

2. Celijakija

Konzumacija probiotika i prebiotika, tvari koji ih njeguju, može poboljšati kvalitetu života osobama koje boluju od celijakije. Osobe s ovom autoimunom bolesti ne mogu tolerirati protein gluten jer on uzrokuje toksičnu reakciju u tankom crijevu i rezultira upalom. Preliminarna su istraživanja pokazala kako probiotici i prebiotici mogu pomoći celijakičarima.

3. Dijabetes i pretilost

Mnoge su studije pokazale kako bakterije u želucu mogu utjecati na način na koji naše tijelo koristi nutrijente i regulira energijom. Neki su stručnjaci čak predložili modifikaciju bakterija u želucu kako bi se osobama pomoglo liječiti pretilost i šećernu bolest. Nedavno istraživanje obavljeno na Sveučilištu Stanford je pokazalo kako je unos dobrih bakterija viši kod osoba koje održavaju zdravu tjelesnu težinu, a niži kod pretilih osoba. Stoga, ako želite povećati unos zdravih bakterija (probiotika) smanjite svoju težinu.

4. Ekcem

Žene koje za vrijeme trudnoće konzumiraju određene sojeve probiotika mogu spriječiti pojavu ekcema u svoje djece, posebno u prva tri mjeseca života, pokazalo je nizozemsko istraživanje.

Ispitivači su trudnicama koje imaju povijest alergija u obitelji dali mješavinu triju probiotika ili placebo pilulu tijekom zadnjih šest tjedana trudnoće. Nakon rođenja, djeca su primala istu terapiju prvih godinu dana.

Za vrijeme prva tri mjeseca života djece, probiotici su smanjili pojavu ekcema kod 58 posto djece, u odnosu na placebo skupinu. U kasnijoj dobi, pojava lišaja bila je približno jednaka u obje grupe.

5. Čirevi

Istraživanje provedeno nad miševima pokazalo je kako Bifidobacterium bifidum ima gotovo 95-postotnu učinkovitost protiv bakteije Helicobacter pylori koja uzrokuje čireve na želucu i dvanaesniku.

Iako su ustanovljenje mnoge zdravstvene dobrobiti konzumacije probiotika za mnoštvo simptoma i bolesti, trebali biste konzultirati svog liječnika prije nego što započnete s njihovim povećanim unosom.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo