5 recepata koji pomažu - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 recepata koji pomažu

Kuhana riža, riba, piletina… riječ je o dobro nam poznatim namirnicama koje smiruju nadraženi želudac. Ako ih pripremite na drugačiji način, njihov će okus goditi i nepcu.

Protiv zatvora

Salata s grahom
Potrebno: 100 g bijelog graha, srce
endivije, 6 oraha, celer, peršin ili kopar, djevičansko maslinovo ulje,
sol i polovica limuna Narežite salatu i celer na sitne komade, očistite
orahe i pomiješajte ih s grahom. Pripremite smjesu od maslinovog ulja,
malo soli, usitnjenog peršina (odnosno kopra, po želji) i nekoliko kapi
limunova soka.

kProtiv proljeva

Riža s oslićem
Potrebno: 100 g riže, 100 g oslića, voda, djevičansko maslinovo ulje, sol

U lim za pečenje stavite rižu i dvostruko toliko vode. Očistite oslić, narežite ga na komade, pa stavite u vodu. “Kuhajte” u pećnici 18 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi 8 do 10 minuta prije no što servirate.

Za slab apetit

Špageti s voćem
Potrebno: 100 g špageta, očišćeni orasi, 6 očišćenih lješnjaka, 1 žlica badema, 1 žličica maslaca, 1 žlica naribanog parmezana, paprika, 5 žlica vrhnja, djevičansko maslinovo ulje, sol

Skuhajte špagete u kipućoj vodi, u koju ste dodali žlicu ulja, pa ocijedite. Nasjeckajte što sitnije bademe, orahe i lješnjake. Izmiješajte s maslacem, vrhnjem i malo paprike. Dodajte mješavinu špagetima, promiješajte drvenom žlicom, te na kraju pospite naribanim sirom.

Protiv mučnina i povraćanja

Omlet s bakalarom
Potrebno: 75 g bakalara, 1 mala zelena paprika, 2 jaja, djevičansko maslinovo ulje

Namačite bakalar 24 sata, u međuvremenu triput promijenite vodu. Usitnite, pa uklonite kožu i kosti. Papriku narežite na rezance, te propirjajte na ulju. Dodajte bakalar, te kuhajte na laganoj vatri. Na kraju umutite jaja i umiješajte ih u već pripremljeni bakalar.

kAko vas hrana više ne privlači

Salata s piletinom
Potrebno: pileća prsa bez kože i
kostiju, 1 naranča, pola endivije, 1 žličica limunova soka, djevičansko
maslinovo ulje, sol i malo paprike

Piletinu skuhajte na pari, a kad je gotova, ostavite da se ohladi.
Dobro operite salatu, pa ju sitno natrgajte. Dodajte dobro očišćenu
naranču (pazite da ne ostane bijelog dijela uz koru), narezanu na
komadiće. Piletinu narežite na rezance, dodajte salati, pa začinite
maslinovim uljem, limunom i solju po ukusu.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo