Artičoka – čuvarica niskog kolesterola

articoka

Malo zeleno povrće zanimljivog izgleda koje redovito ignorirate na tržnici ili u supermarketu možda nije intenzivnog okusa poput paprike ili razvikano zbog mnogih dobrobiti kao zelje, međutim, artičoke su vrlo zdrave i cijenjene od pamtivijeka.

Mnogi često konzumiraju samo glavicu, tj. središnji dio, odbacujući listove, no tu griješe. Listovi artičoke su bitni jer se od njih rade ekstrakti artičoke, koji su pak odgovorni za snižavanje lošeg kolesterola.

Ekstrakt artičoke snižava razinu lošeg kolesterola, stimulira obnavljanje stanica jetre, djeluje na malaksalost, pomaže kod mučnine, nadutosti, žgaravice, ima snažan antioksidacijski učinak i diuretičke sposobnosti.

Listovi artičoke koji se ubiru uz glavicu koriste se kod mnogih tegoba zbog ekstrakta koji se zove ALE. Stoljećima se artičoka koristi za liječenje kroničnih upala jetre, jer omogućava učinkovito izlučivanje žuči, ali također može pomoći kod drugih problema kao što su dijabetes i arteroskleroza.

Ekstrakt ALE je jaki antioksidans koji se koristi za detoksifikaciju tijela i osvježavanje prehrane. Djeluje protuupalno, što znači da ekstrakt listića artičoke pomaže kod nadutosti i poremećaja probavnog trakta, bolova u trbuhu, vjetrova, mučnine, refluksa kiseline i sl.

Engleski su istraživači iz Readinga ustanovili kako ekstrakt artičoke snižava razinu lošeg kolesterola (LDL-a). Kolesterol je zabrinjavajući samo kada se njegove razine popnu do neuobičajenih visina. Tada se bolesnicima propisuju lijekovi, statini, koji imaju mnoge potencijalno štetne nuspojave, kao što su oštećenje jetre, nadutost, malaksalost, osip, gubitak pamćenja ili bol u mišićima.

Liječnici su zaključili kako se razina kolesterola može stabilizirati ekstraktima artičoke prije nego što prijeđe ekstremne granice, a rizik od srčanog ili moždanog udara je također manji. Također, ako nisu alergični na artičoku, osobe neće zamijetiti neke veće nuspojave.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!