Konvencionalni lijekovi koji se koriste u liječenju bolesti jetre neminovno izazivaju nuspojave. No, dobra je vijest da znanstvenici iz dana u dan ispituju sve veći broj prirodnih tvari kako bi otkrili imaju li one zaštitni učinak na jetru.
Osim što
borovnice imaju jedinstveni efekt na ljudsku mrežnicu, mozak i tumorske
stanice, dobra je vijest da ovo slasno voće ima pozitivan učinak i na bolesti
jetre. Dokazuje to i znanstveni članak objavljen u najnovijem izdanju časopisa World
Journal of Gastroenterology.
Tako najnovije istraživanje provedeno na laboratorijskim životinjicama pokazuje
učinkovitosti borovnice na fibrozu jetre.
“Naši rezultati su pokazali da borovnice mogu smanjiti masnoću jetre,
koncentraciju hijaluronske kiseline i alanin aminotransferaze, povećati razinu superoksid
dismutaze i smanjiti razinu lipida u homogenatima jetre”, izjavila je voditeljica
istraživanja dr. Ming-Liang Cheng s Medicinskog fakulteta iz kineskog
Guiyanga.
Borovnice su pravi rudnik antioksidansa,
vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Ovo se
ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja,
srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i
sl. Šalica bobičastog voća dnevno kroz osam tjedana povisuje razinu dobrog
kolesterola o snižava krvni tlak.
K. R.