Borovnice sprječavaju otvrdnuće arterija - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Borovnice sprječavaju otvrdnuće arterija

Ateroskleroza je bolest koju karakterizira plak u arterijama. Sastavljen od masti, kolesterola, kalcija i drugih tvari koje se nalaze u krvi, plak s vremenom otvrdnjava i uzrokuje sužavanje arterija, ograničava protok krvi bogate kisikom kroz tijelo. Rezultat može biti potencijalno koban moždani udar i infarkt.

kDobra je vijest da znanstvenici, po prvi puta, imaju izravan dokaz da prirodna tvar skrivena u borovnicama može pomoći u sprječavanju gomilanja štetnog plaka. Na taj se način direktno sprječava i sužavanja arterija.

Iznimnu korisnost borovnica potvrdilo je i nedavno istraživanje provedeno na laboratorijskim životinjicama. I dok je jedna skupina životinjskih ispitanika hranjena liofiliziranim prahom borovnica kroz 20 tjedana, kontrolna skupina glodavaca nije konzumirala hranu obogaćenu prahom bobica. A rezultati su jasno pokazali da životinjice hranjene ekstraktom borovnica imaju 58 posto manju količinu arterijskog plaka u odnosu na glodavce iz kontrolne skupine.

Prethodna istraživanja su pokazala da konzumacija borovnica pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Uz to, sićušno voće može spriječiti pretilost, rak, pa čak i poboljšati pamćenje.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo