Čokoladom protiv debljanja i pretilosti - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čokoladom protiv debljanja i pretilosti

Flavanoli su antioksidansi iz kakaovca koji su odgovorni za pozitivan učinak ove fine namirnice na zdravlje. No, valja umjereno konzumirati sve čokoladno!

Na veliko se piše o potencijalnim zdravstvenim dobrobitima koje nosi konzumacija tamne čokolade – bolje razmišljamo, smanjuje nam se apetit i krvni tlak… Sada su znanstvenici počeli otkrivati koji točno sastojci u čokoladi mogu utjecati na prevenciju pretilosti, ali i na prevenciju dijabetesa tipa 2.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry znanstvenici su utvrdili kako jedna određena vrsta antioksidansa u kakau sprečava debljanje kod miševa te snižava razine šećera u krvi. Znanstvenici objašnjavaju kako je kakao, inače glavni sastojak čokolade, namirnica koja je izrazito bogata antioksidansima flavanolima

To je odlična vijest za ljubitelje čokolade, budući da su prijašnja istraživanja pokazala kako flavanoli u nekim namirnicama poput grožđa i čaja mogu pomoći u prevenciji pretilosti i dobivanja dijabetesa tipa 2. Ipak, nisu svi flavanoli isti te su ih znanstvenici u ovom istraživanju odlučili podijeliti u skupine i pojedinačno testirati.

U ovom pokusu, znanstvenici su nekoliko skupina miševa hranili različitim tipovima hrane – hranom bogatom mastima, hranom siromašnom mastima te hranom bogatom mastima koja je sadržavala i različite skupine flavanola. Utvrdili su kako je jedan poseban set ovih spojeva, poznat pod imenom oligomerni procijanidini, jako utjecao na održavanje normalne tjelesne težine kod miševa ukoliko su ih hranili hranom bogatom mastima. Uz to, ovi spojevi su utjecali i na poboljšanje tolerancije na glukozu što bi potencijalno moglo biti korisno za prevenciju dijabetesa tipa 2.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo