Koliko zapravo znamo o hrani koju jedemo? I najuobičajenije namirnice, jedemo li ih redovito, pridonose poboljšanju zdravlja. Navest ćemo nekoliko primjera.
Cikla
Izuzetno bogat izvor
vitamina B. Cikla pomaže i
smanjenju razine nekih aminokiselina koje,
ima li ih previše, mogu
oštetiti arterije i povisiti kolesterol.
Smanjuje i rizik od
srčanih bolesti. Preporučuje se
jesti kuhanu ciklu, ukiseljena
gubi velik dio korisnih sastojaka.
Kupus
Zbog antibakterijskih osobina
stari je lijek protiv
infekcija i kožnih bolesti.
I znanost mu priznaje ljekovita
svojstva: izolirani su sastojci
poput indola, koji pomaže
u liječenju raka dojke i prostate.
Kupus je najzdraviji sirov ili ukiseljen, a i njegov je sok
djelotvoran.
Čili
Sadrži spoj capsaicin koji
opušta živce i ublažava bol.
Čili sprečava stvaranje čira jer
capsaicin ubrzava protok krvi
i time štiti želudac. Blagi čili
može se jesti u salati, a ljute se
vrste moraju kuhati.
Ananas
Ima velik
broj ljekovitih spojeva,
pa su ga
još Indijanci koristili
za brže zacjeljivanje
rana. Smatra
se da je za to
zaslužan enzim bromelain.
U ananasu su
i kiseline koje
sprečavaju nastanak raka
želuca. Što je
ananas svježiji, ima više bromelaina. Kuhani ili konzervirani nema
ljekovita svojstva.
Bobičasto voće
Brusnice
smanjuju simptome cistitisa,
a borovnica je korisna u
liječenju proširenih vena, ateroskleroze
i degeneracije mrežnice.
Bademi, lješnjaci i orasi
Sadrže
velike količine
selena, jakog
antioksidansa koji snižava
rizik nastanka nekih
vrsta raka
i srčanih bolesti.
K. R.