Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jabuka na dan i s pretilosti van!

Ako ni sami niste sigurni koja je vaša omiljena sorta, stručnjaci predlažu jabuke granny smith.

Slatke, kisele ili negdje u sredini, jabuke su rajski plodovi koji su dobrodošli u svakom jelovniku. Osim što štite zube od karijesa i kamenca, sprječavaju začepljenje krvnih žila, te se tako brinu za naše srce, znanstvenici javljaju kako fitokemikalije iz jabuka mogu pomoći spriječiti rak dojke, pluća, prostate, gušterače i sličnih vrsta raka koji se pojavljuju u probavnom traktu. Njanovija potvrda jabuka stiže iz redova Sveučilišta Washington State, koji su potvrdili kako od svih sortui, jabuke granny smith imaju najbolji utjecan na našu liniju.

Prema njima, zelene nas jabuke mogu duže vrijeme održati sitima te održavaju razinu dobrih bakterija u našim crijevima. Na taj način pomažu u borbi protiv pretilosti, savjetuju stručnjaci.

“Znamo kako su, općenito, jabuke dobar izvor neprobavljivih sastojaka, no postoje razlike u sortama. Rezultati ove studije pomoći će kupcima odabrati sortu koja će im pomoći u borbi protiv pretilosti te bi moglo smanjiti broj poremećaja poput pretilosti ili manjih upala”, komentirala je voditeljica studije Giuliana Noratto.

Tajna je u neprobavljivim sastojci jabuka koji uključuju vlakna i polifenole. Oni se ne razgrađuju u želucu, a također su siromašni ugljikohidratima. Američki su znanstvenici ustanovili kako su upravo te tvari ostaju nerazgrađene kada stignu u debelo crijevo, a tamo pospješuju rast dobrih bakterija.

Iako su sve jabuke izuzetno zdrave, ova studija, objavljena u časopisu Food Chemistry, prednost daje jabukama granny smith, na štetu zlatnog i crvenog delišesa, gale i ostalih popularnih sorti.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo