Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jagode štite želudac od štetnog djelovanja alkohola

Zbog cjelovečernjeg se opijanja borite s mučninom u želucu? Pomognite si hranjivim napitkom spravljenim od jagoda! Znanstvenici su naime otkrili kako sočno voće može zaštiti želudac od štetnog utjecaja alkohola.

l“Pozitivan utjecaj jagoda nije samo povezan s njihovom visokom razinom antioksidansa, već i sa činjenicom da aktiviraju antioksidativnu i enzimsku obranu samog organizma. Prehrana bogata jagodama može pomoći u prevenciji želučanih bolesti i stvaranja čira”, pojašnjavaju znanstvenici.

Jagode se danas ubrajaju u najpopularnije voće na svijetu. U njihovom primamljivom okusu i višestrukoj koristi uživaju stanovnici svih kontinenata. Vjerovali ili ne, danas se uzgaja 600 raznih sorti. Kad je riječ o njihovom pozitivnom djelovanju na zdravlje, jagode kao “supervoće” u sve većoj mjeri prepoznaje i moderna medicina. One su bogate protuupalnim i antikancerogenim sastojcima.

Ukratko, jagode se ubrajaju u voće s najbogatijim sadržajem nutritivnih sastojaka. One sadrže visoke razine antioksidansa, obilje flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo